Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az antalli örökség és út folytatódik

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 19. 21:00

Antall József történelemben élő ember volt. Nemcsak a múltra figyelt, ismerte a távlatokat is – jelentette ki Hende Csaba a rendszerváltoztatás első szabadon választott miniszterelnöke tiszteletére rendezett „Antall József kereszténydemokrata szellemisége” című emlékkonferencián, amelyet április 19-én, csütörtökön tartottak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében.

A Himnusz közös eléneklése után a vendégeket – köztük özvegy Antall Józsefné Klára miniszterelnökné asszonyt, Mádl Ferencné Dalma köztársasági elnökné asszonyt, valamint dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert – Juhász Judit, az első szabadon választott magyar kormány, az Antall-kormány volt szóvivője köszöntötte.

Hende Csaba köszöntőbeszédében utalt a „szabadság évfordulójára", vagyis arra, amikor „nehéz évek jöttek ránk – de megérte". E szavakat Antall József pályája egyik csúcsán – amely a XX. századi magyar történelem egyik csúcspontja is volt –, a szovjet csapatok kivonásának ünnepén, a Somló-hegyen mondta.

„Valóban megérte, kemény korszak volt, meg kellett fizetni az árát, és sokat fizettünk érte. Megérte, még akkor is, ha mindnyájan tudjuk, hogy nem értünk az út végére" – húzta alá Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter kiemelte: Antall József történelemben élő ember volt. Nemcsak a múltra figyelt, ismerte a távlatokat is. „Tudta, hogy honnan jövünk és hová megyünk, s talán mindenkinél jobban tudta, hol tartunk.

Tudta, hogy mi a tétje annak a munkának, annak a küldetésnek, amire a szabad és demokratikus Magyarország vállalkozott. Tisztában volt a minket körülvevő és a nemzet életét fölforgató kényszerpályák szorításával, de tisztában volt azzal is, hogy hittel élő, elkötelezett, erős akaratú és hozzáértő, bátor és becsületes emberek képesek megszakítani a legördögibb köröket is" – fogalmazott.

Hende Csaba a múltat s a jelent összekapcsolva hangsúlyozta: „kockázatot kell vállalni és mindenekelőtt dolgozni kell. Meg kell ragadni minden esélyt, akkor is, ha nem a legfelkészültebb pillanatban talál meg minket. Oda kell állni és menni kell előre, amíg az esély nyitva áll és adott. Vállalni kell a ránk eső felelősséget, a ránk jutó feladatokat és helyt kell állni – akkor is, ha nem állunk nyerésre, akkor is, ha kifut az út a lábunk alól. Mindig újra kell kezdeni."

Antall József helytállt – állapította meg az emlékünnepség szónoka –, egész testét és lelkét harcba vetve állt helyt mindhalálig. E szónál Hende Csaba kitért a ludovikás jelmondatra, hangsúlyozva: illő itt, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében arra emlékeznünk, hogy „A hazáért mindhalálig!" − így szól az eskü. Ez Antall József esetében kőkemény valóság volt. Az első szabadon választott kormány miniszterelnöke nemcsak a nemzeti érzelem, hanem a nemzeti értelem jegyében politizált – húzta alá a honvédelmi miniszter, hozzátéve: Antall szilárdan kijelölte hazánk helyét az euroatlanti világ térképén. A visegrádi hármak, majd négyek együttműködése a mai napig hirdeti stratégiai gondolkodásának helyességét.

Ezzel összefüggésben Hende Csaba elmondta, hogy az emlékkonferenciára Martonyi János külügyminiszterrel Brüsszelből érkeztek a NATO közös tanácskozásáról, ahol bemutatták a világ közvéleményének azt a dokumentumot, amelyben a visegrádi négyek kormányai, védelmi és külügyminiszterei hitet tesznek az euroatlanti elkötelezettség, a NATO jövője, a biztonság, a stabilitás és a béke régiójának megteremtése mellett.

Ez is mutatja, hogy Antall József műve nem a múlté, hanem a legélőbb valóság. S ezt igyekszünk tovább vinni mi is erőnk szerint – hangsúlyozta Hende Csaba. – Aki ott állt Antall József ravatalánál a hosszan kígyózó, gyertyafényes sorokban, lépdelt a temetési menetben, tudta, hogy a dolgok visszavonhatatlanul megváltoztak. Ez a virrasztás és a temetési menet kiállás volt a rendszerváltoztatás ügye, a jelzők nélküli demokrácia, a parlamentarizmus és a magyar szabadság mellett. És köszönet volt egy embernek, aki egész életében ezt az ügyet szolgálta. Az a sok ember hitet tett amellett, hogy azt az utat akarja folytatni, amelyen a miniszterelnök is járt.

Hende Csaba az antalli politikai, köz- és államéleti örökség folytatóiról beszélt, akik továbbépítik az antalli művet Antall József és a rendszerváltoztatás szellemében. Vannak, akik civilként végzik ezt, de elég rátekinteni a jelenlegi Orbán-kormányra, amelynek nyolc miniszteréből négy szorosan kötődik az első kormányhoz és Antall József személyéhez. Ez az antalli örökség.

Hende Csaba aláhúzta: az Antall József által kezdett művet szeretnék politikai örökösei, utódai sikerre vinni. „Nem élünk könnyű időket ma sem. Két évvel ezelőtt mégis meg tudtuk csinálni azt a bizonyos forradalmat, amelyet a rendszerváltoztatáskor mindenki hiányolt. Most úgy rendezhetjük be hazánkat, hogy ne legyen többé következmények nélküli ország. Olyan hely legyen, ahol a munka és a teljesítmény számít, ahol mindenki előtt megnyílhatnak újra a társadalmi felemelkedés lehetőségei" – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba köszöntőbeszéde után Martonyi János külügyminiszter emelkedett szólásra, majd Harrach Péter és Boross Péter fejtették ki gondolataikat az emlékkonferencia kapcsán.

A jeles eseményen Antall Józsefné, az Antall József Tudásközpont alapítója bejelentette, hogy az Antall József-díjat ezúttal Bernhard Vogelnek, a Konrad Adenauer Alapítvány elnökének adományozzák.

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária