Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyításra készen a NATO-csatlakozásunk 25. évfordulójának évében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldala |  2024. január 11. 8:24

Magyarország ismét bebizonyítja majd, hogy képes jó elnöke lenni az Európai Tanácsnak – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök január 10-én Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, ahol a Magyagyországra akkreditált diplomáciai testület tagjait köszöntötte.

Novák másolat

Az államfő beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy míg ötven éve a világpopuláció ötöde európai volt, ma már csak az egy tizede. Az uniós országok a globális népesség 6 százalékát adják ma, 2070-re pedig ez 4 százalékra csökken.

Ha nem fordítunk figyelmet Európa népességcsökkenésére, komoly hibát követünk el – figyelmeztetett Novák Katalin, hangsúlyozva azt is, hogy Európa gazdasági szempontból is egyre kevésbé globális szereplő. A kérdés az, hogy ezen tudunk-e változtatni – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Európában is lesznek idén választások, 400 millió európai állampolgár kap lehetőséget arra, hogy meghatározza az európai politika irányát. Közvetlenül a választások után, az év második felében az uniós csatlakozásának 20. és NATO-csatlakozásának 25. évfordulóját ünneplő Magyarország veszi át az Európai Unió elnökségét – hangsúlyozta az államfő, a Magyar Honvédség főparancsnoka, kiemelve, hogy Magyarország ismét bebizonyítja majd, hogy képes jó elnöke lenni az Európai Tanácsnak.

A magyar soros elnökség fontos témái közül kettőt kiemelve a köztársasági elnök ismét hangsúlyozta a demográfiai kihívásokat és annak fontosságát, hogy felgyorsítsuk a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását.

Novák2 másolat