Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság, védelem és a világűr

Szöveg: MH HTP | Fotó: Dévényi Veronika |  2023. május 15. 12:00

Kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). Az NKE Világűrjog és Politika Kutatóintézet, valamint a Magyar Hadtudományi Társaság közös szervezésében megtartott „Security, Defence and Outer Space” (Biztonság, védelem és világűr) nevű konferencián az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság is képviseltette magát.

8C9A5936

A konferencia első napja főként a nemzetközi jog és a világűrrel kapcsolatos nemzetközi szabályozás kérdéseit taglalta a téma neves kutatóinak előadásában. Az érdeklődők meghallgathatták, hogy milyen hatással van az ukrajnai háború a világűrre; milyen elrettentési képességei vannak a NATO-nak a saját űrképességei megvédése érdekében; továbbá képet kaphattak az Európai Unió űrvédelmi stratégiájának kialakulási folyamatáról is. Távolabbra kitekintve a Föld-Hold térség védelmi jelentőségeiről is szó esett. Az előadásokat Deli Gergely, az NKE rektora, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa vezette fel beszédeivel.

A második napot prof. dr. Kovács László dandártábornok, egyetemi tanár nyitotta meg. A nap tematikáját főként a világűrnek a földi biztonsághoz, a nemzetek védelmi tevékenységeihez való hozzájárulásának témaköre adta. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója mellett Angelo Vinciguerra alezredes, a NATO Szövetséges Műveleti Parancsnokság űrműveleti kiképzésekért és gyakorlatokért felelős főtisztje és Corenti Jimenez őrnagy, a Francia Lég- és Űrerők Akadémiájának oktatója beszélt a hazai lehetőségekről, a nemzetközi együttműködések fontosságáról és az űrképességek gyakorlati alkalmazásáról.

8C9A6124

A tudományos panelekben ezen a napon négy előadást tartottak az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság tisztjei. Horváth Attila alezredes, Műhold Operációs Képességek Osztály vezetője az első panel levezető elnöki feladatainak ellátása mellett a világűr eddig alulhasznosított területeinek kiaknázásáról tartott előadást. Nagy Gábor őrnagy az űrműveleti támogatás és doktrínák témakörben, Kövesi Csaba százados a műholdas távközlés; Hamar Dénes százados pedig az égimechanikai ismeretek oktatásáról beszélt prezentációjában.

A konferencia záró panelje a Földünkre leselkedő természetes űrbéli veszélyforrásokról, a kisbolygókról és az űridőjárási hatásokról szólt, majd prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke összegző záróbeszédével ért véget.

Címkékkonferencia