Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli lelet

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. május 15. 15:00

Első alkalommal bukkantak magyar felségjelzésű Focke-Wulf gyártmányú Fw 190 típusú vadászrepülőgép roncsaira hazánkban. Az Ajka közelében fellelt második világháborús légi járművel együtt feltehetőleg a pilóta földi maradványait is megtalálták.

MH_2023_5_borito

A rendkívüli leletre Varga László, a Laczkó Dezső Múzeum önkéntes fémkereső csoportjának egyik tagja bukkant rá. A csapat a megfelelő engedélyek birtokában régészeti tárgyak után kutat, amelyeket aztán átadnak a veszprémi intézménynek. Az Ajka melletti szántóföldeken végzett kereséseik során először néhány alumíniumdarabot találtak. Az amatőr régészt a múzeum szakemberei Pálffy Sándorhoz, a Magyar Roncskutató Egyesület alelnökéhez irányították, aki úgy vélte, hogy a leletek akár egy repülőgép alkatrészei is lehetnek. Ez a teória hamarosan beigazolódott, egy szelepfedél darabjának felszínre kerülésekor pedig már a konkrét típus is azonosíthatóvá vált. Varga László hozzátette: először bukkant ilyen nagy jelentűségű leletre, ám mivel a csoportjuknak nincs jogosultsága hadikutatásra, ezért a további teendőket már a Magyar Roncskutató Egyesület vette át.

Az addig összegyűlt darabok alapján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmailag indokoltnak tartotta a feltárást, amelyhez a szükséges engedélyeket az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló ismert roncskutató szakember, Magó Károly zászlós szerezte be. A 2022 decemberének elején több szervezet támogatásával és együttműködésével megkezdett munkálatok régészeti módszerekkel zajlottak, így minden információt dokumentálni lehetett.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelent számában!