Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági kommunikációs rendszereket építenek a Tornadókba és a Harrierekbe

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. január 21. 13:30

A Királyi Légierő Tornado és Harrier repülőgépeinek kommunikációs és adatátviteli rendszereinek modernizálásáról írt alá két szerződést a védelmi minisztérium a BAE Systems-el.

Az adatkapcsolati rendszer, a data link szövegformátumú üzeneteket is fog kézbesíteni, hogy ezzel növelje a legénység információit az őket körülvevő taktikai helyzetről, és csökkentese a baráti tűz lehetőségét. Az új rendszer lehetőséget fog nyújtani a pilótáknak, hogy biztonságosan tudjanak kommunikálni a földön lévő légiirányítókkal, az AWACS légtérellenőrző gép tisztjeivel vagy egy másik harci gép pilótájával.

– A Tornadók és Harrierek kiemelkedő támogatómunkát hajtanak végre Irakban és Afganisztánban. A BAE Systems-el kötött megállapodásunk szerint a legkorszerűbb ber

1595871623
endezésekkel látjuk el ezeket a gépeket, ami jelentősen javítja harci képességeiket, mivel kommunikálni tudnak egymással és a földi irányítókkal – nyilatkozta Baroness Taylor, a védelmi minisztérium munkatársa.

A feljavítások során a biztonsági kommunikációs rendszer mellett a taktikai információcserélő képességet és a Paveway IV precíziós irányítású bombák indításának lehetőségét integrálják a Tornado GR4-esekre, míg a Harrier GR9 repülőgépek TIEC rendszert és második biztonsági rádiócsatornát kapnak.

A Harrierek tervezett feljavítását a Királyi Légierő cottesmore-i bázisán, a Tornadókon a munkákat a BAE Systems wartoni üzemében és a marhami bázison fogják végrehajtani.

A feljavítások kombinált költsége közel hatszázmillió font, a BAE Systemsszel kötött szerződések szerint a Harrierek munkálatai közel százmillió fontba, a Tornadók feljavítása több mint kétszázötvenmillió fontba kerül.