Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatai kultúraünnep koncertekkel

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 21. 19:09

Idén először újra mindenki előtt megnyíltak Tatán, a Klapka-laktanya kapui. Ezúttal azonban nem az alakulat életét bemutató nyílt napra, hanem a magyar kultúra napja alkalmából rendezett koncertekre invitálták a katonák a Vizek Városának lakóit. Akik jöttek is szép számmal, idősebbek, fiatalok…

Sőt iskolások, óvodások is, akik talán életükben először tettek
látogatást a kaszárnyában. Januárt 21-én délután civil és katona együtt
merült el a zene élvezetében, méltó módon ünnepelték meg a magyar
kultúra napját, nemzeti himnuszunk születésnapját.

Az alakulat étkezdéjében, már fél órával a kezdés előtt – ahogy mondani szokás – egy gombostűt sem lehetett leejteni. A városiak, a katonákkal vegyülve, tömött sorokban, félkörívben ültek az alkalmi színpaddal szemben.

– A magyar kultúra életünk érdekében kifejtett cselekvés és nemzeti azonosságtudat egyszerre. A kulturális hagyomány és érték – amelyet a történelmünk során létrehoztunk – teremt igazolást fennmaradásunkhoz. Nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen nemzeti himnuszunk születése vált a magyar kultúra ünnepévé – mondta a katonai protokoll szerinti megnyitójában Zsigmond Kálmán ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokhelyettese, Majd a színpadon már rá is zendített Szalai Antal és népi zenekara. A kilenctagú, hagyományos cigányzenekar jó ismerője a katonák világának, hiszen az elmúlt közel négy évtizedben a Honvéd Együttes zenekaraként hazánk minden laktanyájában megfordultak. Persze felléptek más környezetben is, hiszen a világ hatvanhárom országában vendégszerepeltek, s
cigányzenekarként a világon először ők mutatkoztak be a Sidney-i operaházban. A zenekart harmincnyolc éve vezető Szalai Antal az ország egyik legjobb prímása, munkásságáért 2005-ben Liszt-díjat kapott.
A közel egy órás koncert során a hallgatóság megismerkedhetett az együttes rendkívüli repertoárjának keresztmetszetével. A hagyományos, szórakoztató cigányzene, valamint a különböző táncjátékok mellett felcsendültek a zeneirodalom legnagyobbjainak, köztük Erkelnek, Lisztnek és Brahmsnak az átiratai, valamint spanyol-cigány kompozíciók és örökzöld operettmuzsikák is. Ráadásul az együttes tagjainak virtuóz hegedű, bőgő, klarinét, tárogató és pánsíp szólói még fergetegesebbé tették az amúgy is nagy sikerű előadást.

A tatai, kultúra napi rendezvény második felében a helyőrségi zenekar lépett a közönség elé. A Magyar Honvédség legfiatalabb fúvószenekara négy évvel ezelőtt alakult. Jelenleg huszonkét tagja van, szinte valamennyien felsőfokú, zenei végzettséggel rendelkező, nagy tudású zenészek. Az együttes az elmúlt években rendszeres fellépőjévé vált a különböző katonazenekari fesztiváloknak, sőt tavaly augusztus 20-án, a Hősök Terén megtartott tisztavatáson őket kérték fel, hogy a Magyar Honvédség központi zenekarával együtt közreműködjenek a hadsereg egyik legfontosabb rendezvényén. A tatai dandárzenekar egyébként már rádiós felvétellel és saját CD-vel is büszkélkedhet, 2007-ben adták ki első nagylemezüket, amelyen a dandárinduló mellett magyar-népdalfeldolgozások, hagyományos katonazenék és indulók, valamint a klasszikus zeneirodalom óriásainak művei is hallhatók.
A Balázs Attila főhadnagy, karmester vezetésével működő zenekar a tatai rendezvényen közel háromnegyed órás, nagysikerű koncertet adott. Felcsendült például a tavaszi szél című magyar népdal, valamint néhány LGT-feldolgozás is.

Természetesen a tatai, magyar kultúra napi rendezvényen nemcsak koncertek voltak. A laktanyában ekkor nyílt meg a helyi amatőr festő Ködmönné Janka Erzsébet kiállítása, a városban található tiszti klubban pedig irodalmi esttel várták az érdeklődőket. Ez utóbbin közreműködött O. Szabó István Jászai-díjas színművész is.

Fotók: Galovtsik Gábor