Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságosabb lőszer városi harchoz

2008. január 30. 11:20

Új típusú lőszer segíti a veszélyes városi környezetben tevékenykedő katonákat Irakban. A napokban került ki a csapatokhoz az az új fejlesztésű lőszer, amelyre már 1997 óta vártak a katonák. A városi harc egyik sajátossága, hogy számos ajtón kell erőszakosan behatolni.

A katonák a zárak felnyitásához előszeretettel alkalmazzák a régi sörétes puskákat, ami valóban hatékony az ajtók kinyitásában, ugyanakkor számos sérülést is okozott már a szerteszét röppenő sörétraj. A probléma megoldására fejlesztették ki a kutatók az új típusú lőszert, a 12-es kaliberű M-1030-at.

A lőszer jelenleg a Mossberg 500/590 és a Remington 870 huzagolatlan csövű puskákhoz használható, de már folynak a tesztek az XM62 fegyverhez való alkalmazhatósággal kapcsolatban. Az új lőszer legfontosabb tulajdonsága, hogy jóval biztonságosabban alkalmazható, mint az eddigiek.

Mivel a lövedék törékeny anyagból készült, ez minimálisra csökkenti a veszélyét annak, hogy gellert kapjon, így a katonák számára kisebb a sérülés veszélye. Az új lőszerre már a hadsereg, a tengerészgyalogság és a haditengerészet is adott le megrendelést. Gyártását az Alliant Techsystems Inc. minnesotai üzeme végzi.

A probléma felvetése, 1997 és a megoldás, 2008 között eltelt tizenegy év. Azért örömteli, hogy a kutatók olyan keményen dolgoztak ennek az új lőszernek a kifejlesztésén, és nem egy olyan ósdi megoldást javasoltak a problémára, mint a csuklóra erősíthető lézervágó.

 

 (Háború Művészete –
DefenceTalk.com)