Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságosabb lövegtorony óvja a katonák életét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 16. 7:18

Az elmúlt évben több, mint 10.000 darab Objective Gunner Protection felszerelést (OGPK) szállítottak Irakba és Afganisztánba. Különlegessége, hogy teljes körű védelmet nyújt a lövegtorony kezelőinek, anélkül, hogy rontaná a kilátást.

Ezt a funkcióját főként golyóálló üvegekkel és visszapillantó tükrökkel biztosítja. Az amerikai hadsereg katonái kérésére került kifejlesztésre az OGKP még 2005-ben. A fejlesztési és kivitelezési munkálatok kevesebb, mint egy évet vettek igénybe.

Az új felszereléseket – melyek igen nagy sikert arattak a katonák körében – 2006-ban kezdték kézbesíteni. A lövegtornyokat úgy alakították ki, hogy könnyen beilleszthetőek legyenek a jármű mechanikájába és kezelőik is nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az OGPK-val felszerelt tornyok egy kiegészítő berendezésnek köszönhetően könnyebben fordulnak. A plussz felszereléseknek köszönhetően a Hummerek olyan nehézzé válnak, hogy a kulcsfontosságú mechanikai alkatrészek gyakran törnek el az egyenetlen talajon való vezetés során. Ennek következtében a katonáknak figyelniük kell arra, hogy mennyi rakományt szállítanak egy ilyen páncélozott Hummerben.

CímkékAfganisztán