Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitikáról hétköznapi nyelven

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 28. 20:28

Még a 2009-es évben jelent meg a Zrínyi Kiadónál Deák Péter legutóbbi könyve, a Biztonságpolitika a hétköznapokban. A könyv írója hét fejezetben foglalja össze legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseket, kiemelve, hogy napjainkra a biztonságpolitikán nem csak a katonai jellegű veszélyeket kell érteni. Vele beszélgettünk.

Az író ezen elméletek összefoglalásával nagy sikert aratott a XI.
Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemen, ahol a hallgatók szavazata alapján
elnyerte a „Nyári egyetem legjobb előadója 2009" megtisztelő címet.

“Ezt a könyvet nem tankönyvnek szántam. Inkább ajánlott irodalom azoknak, akik biztonsági kérdésekkel, valamint belpolitikával foglalkoznak, ugyanis ebben a könyvben a belpolitika biztonság politikai vonzatai is szerepelnek. Úgy fogalmazhatnék, hogy ez a könyv az eddig megjelent publikációimnak a gyűjteménye és úgy éreztem, ha ezeket egyszer megírtam, akkor a köz rendelkezésére kell bocsátanom", mondta kérdésünkre a szerző. “Egy kicsit át kellett stilizálnom, mert rengeteg volt benne az átfedés, ugyanis mikor az ember publikál az egyik lapban és azt követően egy másik lapban, akkor óhatatlanul használja ugyanazon mondatokat, kifejezéseket. Ezektől az átfedésektől kellet megtisztítanom a könyvben lévő fejezeteket. Másrészt, ki kellett hagyni azokat a részeket, amelyek már idejét múlták és elsősorban az időszerű problémákra igyekeztem a figyelmet ráirányítani. Ugyanis 2005-ben jelent meg az előző könyvem a Félelem ellen címmel, ami elsősorban a kilencvenes évek problémáival foglalkozott és a most megjelent könyvem már ennek az évezrednek a biztonsági kérdéseit részletezi", mutatott rá Deák Péter.

Arra a kérdésre, hogy a könyv összeállításánál milyen szempontokat kellett figyelembe venni, úgy felelt: a könyv első két fejezetében a biztonságelméleti fogalmakat szerette volna tisztázni, valamint azokat a kérdéseket, melyek az Európai Unió, a NATO és Amerika szempontjából meghatározóak. “Nagyon figyeltünk a szerkesztésnél arra, hogy ebben a könyvben a katonai biztonság témakörét egyértelműen elválasszuk a napjainkra jellemző új biztonsági kihívásoktól. Ezért a katonai biztonsággal kapcsolatos kérdéseket külön fejezetben írtam meg. A többi biztonságpolitikai kérdést külön vizsgáltam, ezért hangsúlyozhatom azt, hogy ezt a könyvet már a politikának is szántam, mert ez egy szélesebb körben, komplexebb módon járja körül a biztonság kérdését", mondta.

“A biztonság az én megítélésem szerint egy preventív fogalom, amelynek az a feladata, hogy a kemény kihívásokat a háborúkat megakadályozza, de itt már többről van szó. Arról, hogy a politikával foglalkozóknak egyfajta előrelátással kell  rendelkezniük, ezért nem lehet a biztonságpolitikán csak a háborúkat és a háborús fenyegetéseket érteni. Például ilyen előrelátást kíván a klímaváltozással való foglalkozás, amiről elég sokat írtam, de ide kell sorolni a tömeges migrációt is, amelyekről beszélnünk kell ahhoz, hogy akkor, amikor majd esetleg megjelenik, az illetékesek kezelni tudják", magyarázta Deák Péter, aki elárulta: a könyvben szereplő anyagok, tanulmányok érdekessége, hogy ezeket abban a korban írta, amikor még nagyon sok egyetemen tanított biztonságpolitikát, amit azonban akkoriban még Veszély és válságkezelés elméletének hívtak. “Ezek az előadások interaktív órák voltak. Ezért a beszélgetések során a fiatalok részéről rengeteg olyan gondolat vetődött fel, ami dilemmaként jelent meg számomra. Én ezeket a gondolatokat feljegyeztem és ezek kerültek be a jegyzetekbe. Ez a munka ezért is egy frissebb és összetettebb ismeretanyag, mert a fiatalok vitáiból lettek kiválogatva és nem a kortársaim elképzeléseit tükrözi. Az anyag tehát közös munka a hallgatókkal. Nagyon sokszor tapasztaltam azt, hogy vannak dolgok, amikor az embernek a beszélgetések során át kell gondolnia a nézetét és esetleg vissza kell vonulnia. Nem azért, mert tévesek az ismeretei, hanem mert egy probléma más oldalú megközelítésében igaza lehet a vitapartnerének. Ezért új számomra is a most megjelent könyvem", fogalmazott a szakértő.