Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos jelen, tervezhető jövő

Szöveg: Ördög Kovács Márton |  2022. január 16. 15:44

Az idei Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás három napon keresztül várta a felsőoktatásra jelentkező fiatalokat. A január 13-15. között zajló rendezvényen a Magyar Honvédség látványos kitelepülése nem csak a megtekinthető Airbus H145M helikopter, valamint a Leopard 2A4HU harckocsi és a Gidrán páncélozott harcjármű miatt volt népszerű. A sereg számos ösztöndíjjal segíti a haza szolgálatát választó fiatalokat.

honvédelmi osztondij

Mészáros Lázár - ösztöndíj

Az ösztöndíjra, azok a 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok pályázhatnak, akik a hazai iskolarendszerű szakmai oktatásban vagy egy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, olyan területen folytatják tanulmányaikat, amelyek megfelelnek a Magyar Honvédség szakmai felelősei által megállapított képzési irányoknak. Az aktuális képzési irányokról az iranyasereg.hu oldalon található részletes tájékoztató.

Fontos, hogy a pályázó - amellett, hogy büntetlen előéletű és cselekvőképes - rendelkezzen állandó belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel és meg kell felelnie a Magyar Honvédség által elvárt egészségi, pszichikai és egyéb alkalmassági követelményeknek. A pályázónak vállalnia kell, hogy tanulmányai után a Magyar Honvédséggel létesít szolgálati viszonyt, amelyet legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig fenntart. A pályázó akkor jogosult a felősoktatásban 200 ezer forintot, míg a szakképzésben 100 ezer forintot jelentő ösztöndíjra, amennyiben nem részesül az önkéntes tartalékos ösztöndíjban.

Önkéntes Tartalékos Ösztöndíj

Az ösztöndíjra azok a önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák pályázhatnak, akik nappali, esti, levelező munkarendű vagy távoktatásos formájú felsőoktatási alapképzésben, mesterképzésben vagy osztatlan képzésben folytatják tanulmányaikat. Emellett pályázhatnak azok a nagykorú tanulók is, akik iskolai rendszerű, nappali formájú, szakmajegyzékben szereplő, államilag elismert szakma megszerzésére irányuló szakképzésben vesznek részt. Az ösztöndíjra már előre is pályázhat az a tanuló, aki ugyan még nem tagja a tartalékos állománynak, de legkésőbb az ösztöndíjszerződés megkötéséig tartalékos jogviszonyba lép.

A pályázónak vállalnia kell, hogy az előre meghatározott végzettséget vagy szakképzettséget megszerzi és az önkéntes tartalékos szolgálati viszonyát legalább az ösztöndíjjal támogatott időszakkal megegyező ideig fenntartja. A havonta folyósított és a mindenkori minimálbér 30 százalékának megfelelő összegű ösztöndíj elnyerésének fontos kritériuma, hogy a pályázó vállalja az alapkiképzés teljesítését a szerződéskötéstől számított 12 hónapon belül és ne rendelkezzen a Mészáros Lázár-ösztöndíjjal.

Honvéd tisztjelöltek illetménye

A honvéd tisztjelöltek, akik a katonai felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat, ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj mértéke differenciáltan 64.670 – 90.092 forint között oszlik meg, havi bontásban. Fontos megjegyezni, hogy 2022. szeptember 1-től az ösztöndíj helyett a honvéd tisztjelöltek illetményt kapnak, melynek mértéke 260 ezer és 300 ezer forint között oszlik meg.

A további ösztöndíj lehetőségekről és a Magyar Honvédség által kínált szolgálati formákról részletes információ található az iranyasereg.hu és a kadetprogram.hu oldalon.

Címkékösztöndíj