Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blokkosított kiképzést hajtottak végre

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. május 18. 7:18

A Központi Gyakorló- és Lőtér több helyszínét érintve hajtotta végre blokkosított, alakulat szintű kiképzési feladatait az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred az idei második, általános katonai kiképzés során, májusban.

20220516-mh43 (13)

Az alakulat katonái először a Berki Ferenc gyalogsági lőtéren vettek részt éleslövészeten, amit fegyverismereti és lőelőkészítő foglalkozás előzött meg. Elsőként CZ Bren-2 gépkarabéllyal, majd CZ P-09 pisztollyal frissítették fel lőtudásukat, illetve kézigránát dobógyakorlatot is végrehajtottak. Ezt követően könnyített menetfelszerelésben, rohamsisakban, évszaknak megfelelő hadigyakorló öltözetben teljesítették a tizenkét kilométeres, járőr típusú menetgyakorlatot. Ennek során számos feladatot kellett végrehajtaniuk. A foglalkozás célja mindenekelőtt a katonák általános katonai és szakkiképzési szintjének fenntartása volt, illetve az, hogy felmérjék, miként tudják megsemmisíteni a rohamozó ellenséget.

A kiképzés során érte őket színlelt támadás kiserejű ellenség részérők is, ekkor ketté kellett válniuk biztosító és manőverező rajokra. Ugyancsak gyakorolták a harcárokban történő megsemmisítést, valamint katonai tereptan ismereteket ismételték át, álláspontot határoztak meg hátrametszéssel, a híradó kiképzés során pedig átismételték a rádióforgalmazás és híradás szabályait is, sőt, MEDEVAC segélykérést is kezdeményeztek.

A szituációs lövészetben airsoft fegyverekkel is gyakorolták az előre mozgást, különböző, hirtelen felbukkanó, előre kialakított pályán elhelyezett pontokra lőve. A járőrözési feladatok alkalmával, úgynevezett ,,ausztrál elszakadást” is bemutattak, farkasfog alakzatban: ez utóbbi mozzanat lényege, hogy miután elszakadtak az ellenségtől, biztonságos területre vonultak vissza, ahol újra tudtak szerveződni, kivonva magukat a tűzzónából.

A blokkosított kiképzés zárásaként katonai testnevelés foglalkozáson vettek részt.