Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskai Portya 2021

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2021. október 5. 10:46

Idén újra a régi fényében rendezhették meg a Bocskai Portya és Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet Debrecen és az Erdőspuszták térségében.

_MG_2672_eredmeny

Az októberi hideg, ködös kora reggelen a regisztrációs pultnál sorakoztak a résztvevők, hogy nekiláthassanak a 20, 40 és 70 kilométeres távoknak. Tavaly, a kialakult járványügyi helyzet miatt csak egyénileg, telefonos applikációval igazolva tudták a portyázni vágyók megtenni a távokat, így az idei, tizenkettedik menetet a szokásosnál is nagyobb várakozás előzte meg.

Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy ne a verseny, hanem a bajtársiasság szellemében induljanak el a résztvevők a távokon. „Véleményem szerint a Bocskai Portya a Magyar Honvédség legnívósabb teljesítménytúrája, amihez most tökéletes időjárás is társul. Kívánom, hogy mindenki sérülésmentesen küzdje le a magának célul kitűzött távokat” – mondta a parancsnok.

_MG_2596_eredmeny

Lippai Péter dandártábornok, az MH Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke, az alakulat egykori parancsnokhelyettese emléktárgyakat adományozott Szloszjár Balázs dandártábornoknak és Horváth Béla századosnak, a Bocskai Portya egyik szervezőjének, amiért tovább vitték az általa megkezdett utat. Lippai dandártábornok természetesen ezen a meneten is tiszteletét tette és sikeresen teljesítette a 70 kilométeres távot.

A civilek mellett több mint harminc honvédségi szervezettől, rendvédelmi szervezetektől, iskoláktól érkeztek a résztvevők. Az előzetes regisztráció során betelt az ötszáz főre korlátozott nevezés, amelyből több mint négyszázan sikeresen teljesítették is a távokat.

_MG_3298_eredmeny

A Bocskai Portya és Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenet célja a megmérettetés mellett az volt, hogy a résztvevők tisztelettel adózzanak azon katonaelődök előtt, akik 1942-ben a Don-i hídfőcsatákban harcoltak.