Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskai Portya - tizenharmadszor is

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2022. október 3. 7:07

Töretlen a népszerűsége a Bocskai Portyának: idén is hatszázan indultak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár teljesítménytúráján Debrecen és az Erdőspuszták térségében.

DSC02981

Az elmúlt évekhez hasonlóan, hagyományőrző céllal, tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Bocskai Portya teljesítménytúrát és ennek részeként a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, együttműködve az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezreddel, a Debreceni Nagyerdő Sportkörrel, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal.

Az esemény célja a megmérettetés mellett az volt, hogy a résztvevők tisztelettel adózzanak azon katonaelődök előtt, akik 1942-ben a doni hídfőcsatákban harcoltak. A tavalyi 500 fős limitet idén 600 főre emelték a szervezők, de már az előzetes regisztráció során beteltek a helyek. Fontos változás volt még az előző évekhez képest, hogy a szervezők úgy tervezték meg a túra 20, 40 és 70 kilométeres  távjainak útvonalait, hogy a túrázóknak a lehető legkevesebb távolságon kelljen műúton menniük és most először katonai gyakorlótéren is keresztül vezetett a portyázók útja. Nehezítő tényező volt a sár és a felázott talaj, de az elszánt indulókat ez sem tántorította el az indulástól.

Farkas Sándor alezredes, a katonai szervezet parancsnoka köszöntőjében kitartást kívánt a résztvevőknek és rámutatott arra, hogy a túra ugyan nem verseny, de azok, akik elindulnak, mindenképpen önmagukkal, az idővel és a fájdalommal is versenyeznek. „A patak és a szikla összecsapásából mindig a patak kerül ki győztesen, de nem az ereje, hanem a kitartása miatt” – ezzel az idézettel indította útjára a túrázókat a parancsnok a dandár sportpályáján.

Címkékszabadidő