Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog születésnapot HAW!

Szöveg: Pelsőci Miklós főhadnagy |  2010. július 28. 14:54

A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és az MH Pápa Bázisrepülőtér személyi állománya, a NATO Légi Szállítást Kezelő Ügynökség (NAMA), valamint a Boeing együtt ünnepelte a tizenkét nemzetet számláló katonai szervezet fennállásának első évfordulóját július 27-én, kedden.

Pontosan egy év telt el azóta, hogy 2009. július 27-én délelőtt az első C-17 Globemaster III nehéz szállító repülőgép átadó ünnepségén felolvasták a HAW aktivációs nyilatkozatát, melynek értelmében hivatalosan is szolgálatba állt a Nehéz Légiszállító Ezred Pápa Bázisrepülőtéren.

Aznap egy álom vált valóra. Tizenkét nemzet – tíz NATO tagállam és két, a Partnerség a Békéért (PfP) programban együttműködő ország – közösen tett erőfeszítései öltöttek testet a jelen és a jövő szempontjából létfontosságú stratégiai légi szállítási képesség (SAC) kialakításában.

A HAW egy vezetési-irányítási részlegből, egy logisztikai századból és nehéz légi szállítási századból álló többnemzeti katonai szervezet. Tevékenysége a légi szállítási feladatok teljes spektrumát lefedi, melynek szerves részét képezi az egyszerű és bonyolult időjárási viszonyok közötti, nappali és éjszakai repülés, deszant kirakás, humanitárius segélyszállítmányok távoli területekre történő eljuttatása, illetve a légi utántöltés is.

Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Domonkos Miklós ezredes, bázisparancsnok köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kihangsúlyozta a három szervezet példaértékű együttműködését, és reményét fejezte ki egy továbbra is gyümölcsöző munkakapcsolat megőrzésére.

 

A NATO Airlift Management Agency (NAMA) képviseletében Szarvas László vezérigazgató-helyettes emlékezett meg az elmúlt esztendő sorozatos kihívásainak sikeres megoldásáról. Meggyőződésének adott hangot, miszerint a jelen együttműködés magas színvonala lehet a záloga a jövőbeli eredményes feladat-végrehajtásának.

A távollévő HAW-parancsnok, John Zazworsky ezredes nevében helyettese, Fredrik Hedén ezredes köszönte meg a bázis teljes személyi állományának az elmúlt időszak kemény, kitartó munkáját. Kiemelte, hogy az ezred 124 sikeres, a világ számos műveleti területét érintő bevetést tudhat már maga mögött.

A meghívott vendégek között volt még a Boeing Corporation helyi képviselője Peter Losi, site manager. A vállalatóriás nem csak a repülőgépek gyártója, a karbantartást is magába foglaló Vállalkozói Logisztikai Támogatást is biztosítja. A Boeingnek ma már közel 70 munkatársa dolgozik a bázisrepülőtéren, családtagjaikkal együtt Pápa városában találtak otthonra.

Az eddig felmutatott eredmények egy felfelé ívelő, ígéretes, ugyanakkor dolgos mindennapokkal teli jövőképet festenek a SAC-program valamennyi résztvevője elé.