Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár est a magyar táborban

Szöveg: Varga Erika |  2008. március 6. 13:59

A magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport állományába a nemzetközi megállapodás szerint szlovák, horvát és bolgár katonák is vezénylésre kerültek. Az elmúlt félév alatt igazi közösséggé formálódtunk. Megismertük egymás kultúráját, személyiségét.

Annak ellenére, hogy a feladatszabás angolul történt, a mindennapi életünkben minden nemzet nyelvezetét használtuk, és nagyokat nevettünk, amikor egy-egy kifejezést véletlenül nem megfelelően mondtunk ki. Az együtt töltött ünnepek, a közösen díszített karácsonyfa, az újév köszöntése, a születésnapok vagy a farsangi táncmulatság örök emlék marad számunkra.

Bulgária március 03-án ünnepelte, az oszmán uralom alóli felszabadulásának 130. évfordulóját. Nemzeti ünnepük alkalomból bolgár kollégáink meglepetés partyval kedveskedtek nekünk. Az est első részében megismerkedhettünk országuk viharos történelmével, hőseikkel, valamint jelképeikkel. Majd mindenkit az ínyencségektől roskadozó asztalokhoz invitáltak. Szinte egész délután a konyhában szorgoskodtak, hogy meglepjenek bennünket a bolgár konyhaművészet különböző specialitásaival. Készítettek sopszka salátát, tzatzikit, de sokak kedvencét a feta sajtot is feltálalták. A vacsora közben bolgár népzenét hallgattunk. Mikor elfogyasztottuk a finom falatokat barátaink táncraperdültek és megpróbálták megtanítani nemzeti táncukat a „horo"-t. Az első botladozó lépések után összekapaszkodva roptuk. Azt este végén fáradtan bár, de egy újabb feledhetetlen emlékkel gazdagodtunk.