Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár-magyar együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2023. június 1. 11:24

Hajnik László, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Radostin Iliev dandártábornok, bolgár védelempolitikai igazgató meghívására május 24-26-a között hivatalos látogatást tett Szófiában. A megbeszélés során mindkét fél egyetértett a kétoldalú védelmi kapcsolatok fejlesztésének jelentőségével, hangsúlyozva, hogy meg kell találni az új együttműködési területeket és módokat a meglévő kapcsolatok kibővítésére.

20230530_BGR_HUN_VPHAT_8

A tárgyaláson mindkét delegációvezető kitért a Bulgáriában, illetve Magyarországon megalakított NATO-harccsoportok aktuális helyzetére, az Ukrajna támogatásában képviselt álláspontokra, illetve a NATO és az EU szintjén megvalósuló biztonságpolitikai együttműködés egyes kérdéseire. A megbeszélés végén aláírták a 2023. évi kétoldalú katonai együttműködési tervet. Ezt követően a magyar delegáció a „G.S. Rakovski” Katonai Akadémián tett látogatást, ahol Todor Dotchev vezérőrnagy, az intézmény parancsnoka ismertette az akadémia működését, szervezeti felépítését és az intézményben alkalmazott képzési formákat.

A program során a delegáció részt vett a honvédelem napja alkalmából rendezett fogadáson, amelyre Magyarország szófiai nagykövetségének épületében került sor. Hajnik László beszédében a nap jelentőségét és történelmi hátterét kiemelve méltatta a Magyar Honvédség által elért sikereket, jelezve a jelen és a jövő feladatait, kihívásait is.