Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombák földön és vízen

Szöveg: Ördög Kovács Márton |  2021. október 19. 12:15

Katonadolog címmel indított tematikus műsort a Spirit FM rádió, amely csütörtökönként 14 órától kerül az éterbe. A legutóbbi adás vendége Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka volt.

hthe spirit fm

„Elhivatott, speciális érdeklődésű emberekre van szükség” – mondta Szilágyi Zsolt ezredes az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a Spirit FM Katonadolog című adásában, október 14-én. A parancsnok a tűzszerész és hadihajós hivatás alapfeladatairól és érdekességeiről beszélt. Mint fogalmazott: az alakulat húsz évvel ezelőtt jött létre két szervezet - a Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj valamint a Honvéd Folyami Flottilla - összeolvadásával. „Ez egy racionális döntés volt, mivel a tűzszerészek a szárazföldön végezték a lőszermentesítést a hadihajósok pedig ugyanezt a feladatot a vízen hajtották végre. Így a szárazföldi és a vízi lőszermentesítés egy parancsnokság alá került” – ismertette a két szervezet összevonásának létjogosultságát Szilágyi Zsolt ezredes.

„Országosan több mint húsz millió, különböző típusú robbanótestet hatástalanított az alakulatunk a második világháború befejezése óta. Emellett, több mint harmincezer tonna egyéb robbanószert, lőszert mentesitettünk” - összegezte az ezredparancsnok az alakulat eddig elvégzett feladatait. Szilágyi Zsolt ezredes a lakosság részéről érkező robbanótestészlelés kapcsán hangsúlyozta: „nem szabad hozzányúlni, meg kell jelölni és be kell jelenteni a rendőrségen, akik értesítenek bennünket”.

Az ezredes a rádióműsorban megosztotta a hallgatókkal azt is, hogy volt már olyan hétvégéjük, amikor közel negyven bejelentést kaptak. Az alakulat a hazai feladatok elvégzése mellett a Magyar Honvédség misszióiban is szerepet vállal. A külhoni szolgálatok kapcsán az ezredparancsnok megjegyezte, fontos, hogy folyamatosan adaptálódjanak a hadszíntéren észlelt jelenségekhez: „minden tapasztalatot be kell építeni a kiképzésbe”. A hallgatók azt is megtudhatták, hogy az ezred jelenleg az EUFOR misszió keretében Boszniában van jelen egy tűzszerészcsoporttal. „Itt bázisvédelemmel és a helyi katonák felkészítésével foglalkozunk” – tett hozzá az alakulat parancsnoka.

Szilágyi Zsolt ezredes a hadihajók alapfeladatival kapcsolatban elmondta: a hadihajósok támogatják a tűzszerészek vízi tevékenységét. „Akár, mint platform, akár mint kiemelő eszköz is tud működni a hadihajó” - mutatott rá az ezredes. A fejlesztésekkel kapcsolatban az ezredparancsnok elmondta: „az elmúlt három évben, két új, tűzszerész járőrhajó is rendszerbe került”.