Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombakeresők

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. június 11. 14:00

A rögtönzött robbanószerkezetek felkutatásához és vizsgálatához szükséges ismereteket sajátíthatták el az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálya által nemrég megtartott szakmai tanfolyam résztvevői.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_június_borító

A háromhetes izbégi kurzus első szakaszában az elméleti képzésé volt a főszerep, majd 2–4 fős csoportokban az útvonal-, a terület- és az épületátvizsgálás szakszerű végrehajtását gyakorolták be a résztvevők, zárásként pedig a vizsgahét kihívásai vártak rájuk, amikor is az oktatók megannyi trükköt bevetve bonyolult feladatsorokkal tesztelték a hallgatók felkészültségét. Mint azt Kondor Ádám zászlós, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának kiképző zászlósa felidézte: valósághű csapdákat állítottak és az átvizsgálásra szánt épületek legeldugottabb szegleteibe rejtették el a gyanús eszközöket. A katonák azonban nagyon precíz munkát végeztek, hiszen a hibákra figyelmeztető hangjelzés egyszer sem szólalt meg a próbatételek során.

A zászlós elmondta, hogy Magyarországon alacsony az ilyen jellegű pusztító eszközök jelentette fenyegetettség, de missziós környezetben valós veszélyforrások ezek a szerkezetek. A kurzuson tehát nem véletlenül vettek részt tűzszerész beosztásban szolgáló katonák is, akik újabb hasznos tapasztalatokkal térhettek vissza alakulatukhoz. A tanfolyam keretében ugyanis rendkívül sokrétű tudást adtak át az oktatók, egyebek mellett a legkülönfélébb terepek, területek, rejtekhelyek, civilek lakta vagy akár korábban az ellenség által használt épületek mentesítését is imitálták.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!