Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 Haderő: ROLE-2-től az Acélkockákig

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív felvételek |  2024. június 11. 14:56

Mentőakció Boszniában, életmentés elképzelhetetlen nyomás alatt, valamint lőállás felszámolása Acélkocka módra – többek közt ezeket mutatja be az M1 csatorna „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának június 11-ei adása.

20240611_HadERŐ_Vigorous_Warrior

Feszített tempóban, de annál fegyelmezettebben zajlott az élet a Bakonyban, a Vigorous Warrior 2024 gyakorlaton, ahol ezúttal egy közel 250 négyzetméter alapterületű ROLE-2-es – moduláris felépítésű, telepíthető, sebészeti képességgel rendelkező – katonai kórház, valamint a Preventive Medicine Team és a Mobil Biológiai Labor mindennapjaiba tekinthetünk bele. A NATO legnagyobb egészségügyi gyakorlatának lényege, hogy a résztvevők realisztikus körülmények között, más nemzetek egészségügyi szakembereivel együttműködve, elképzelhetetlen nyomás alatt teszteljék a katonai-egészségügyi harckiszolgálási rendszer működését.

„Ennek a kórháznak az a szerepe, hogy a hadszíntéren, a harcérintkezés zónájától nem túl távol az elsődleges élet- és/vagy végtagmentő beavatkozásokat elvégezze. Ez egy komplex sebészeti és intenzív terápiás folyamat – nyilatkozta a magazinműsorban dr. Várhelyi Levente orvos ezredes, aki kiemelte: a betegáramlás koordinálásának fontossága, a kommunikáció, valamint az információáramlás valós idejű megosztása kulcseleme a mozzanatnak.

20240611_HadERŐ_EUFOR_MEDEVAC

A tábori katonai-egészségügyi ellátás után egy valós helikopteres életmentésbe kapcsolódhatunk be, mégpedig Bosznia-Hercegovinában, ahol hazánk nemcsak az EUFOR ALTHEA művelet első magyar parancsnokát adja, hanem a MEDEVAC, azaz a légi egészségügyi kiürítési képességet is biztosítja. A történet háttere, hogy két német túrázó áttévedt Bosznia-Hercegovinából Montenegróba, majd 2400 méteres magasságban egy hegyvidéki, hóval borított területen rekedt. A magyar, olasz és holland katonák részvételével indított mentőakció – amely magassági rekordnak számít a magyar kutató-mentés történetében – során a személyzet egyszerre emelte a H145M típusú könnyű többcélú helikopter fedélzetére, majd juttatta biztonságos helyre a turistákat.

Hogy milyen felkészültséget követel egy ilyen feladat végrehajtása, arról Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka beszélt a műsorban. Mint fogalmazott: a pilóták és az egészségügyi szakszemélyzet egy hosszú, nagy koncentrációt igénylő kiképzést követően jutott el odáig, hogy nappali és éjszakai körülmények között biztonsággal teljesíthesse ezt a típusú feladatot. Az olajozott közös munkájukhoz természetesen létfontosságú volt az is, hogy a saját szakfelkészítéseiken túl közösen is gyakoroljanak.

20240611_HadERŐ_Acélkocka

Boszniából a hajdúhadházi gyakorlótérre érkezve megtudhatjuk, hogy az elméleti és gyakorlati ismereteken túl, milyen magasabb szintű vezetői kompetenciákat kell elsajátítania az alap altiszti szakmai tanfolyam lövész felkészítésén résztvevő 46 „Acélkockának”. A műsorból kiderül, a 14 hetes felkészítést követően a leendő altisztek egy 20-24 hetes tanfolyamrendszerű képzésen vesznek részt az országban diszlokáló alakulatok valamelyikénél. A Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárhoz érkezett „Acélkockák” a képzés első fázisában a Magyar Honvédség lövész alegységeinél rendszeresített fegyverekről, valamint a harceljárásokról kaptak olyan átfogó elméleti és gyakorlati felkészítést, amely kiváló alapot ad a kisalegységszintű gyalog- és gépesített harcászat, valamint a parancsnoki beosztással járó képességek elsajátítására.

És ha már Hajdúhadházon járunk, a leendő altisztek bemutatták azt is, miként kell szakszerűen, kombinált harcrendben felszámolni egy ellenséges lőállást. A feladat természetesen nem egyszerű, hiszen a katonáknak maguknak kellett a kapott harcparancsot feldolgozni, majd a feladatot ismertetni az alárendeltjeikkel, mégpedig úgy, hogy az mindenki számára egyértelmű legyen. A siker kulcsa itt is a kommunikáció és a csapatmunka.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor június 11-ei adása itt érhető el.