Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombaszüret – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 16. 12:19

A honvédség tűzszerészbúvárai a felújításra váró Lánchíd alatti mederszakaszt átvizsgáló civil cég tevékenységét támogatják, illetve segítik a munkálatok során fellelt robbanószerkezetek kiemelésével és hatástalanításával.

MH_2021_07_borító

A katonák május közepén kapcsolódtak be a feladatba, naponta átlagosan 2-3 alkalommal merülnek, s lapzártánkig több tucat gyanús szerkezetet vizsgáltak meg, melyek közül nem egyről be is igazolódott, hogy robbanótest. Ezek listája rendkívül vegyes képet mutat: a légibombáktól kezdve a tüzérségi lövedékeken át a kézigránátokig és a kézi páncélelhárító eszközökig számos veszélyes háborús emlék került már elő a mélyből.

– A komolyabb fogások között akadt 100 és 250 kilogrammos szovjet légibomba (az utóbbira gyújtószerkezet nélküli állapotban bukkantunk), illetve 203 milliméteres betonromboló gránát. Az érdekesebb leletek sorát gyarapította egy 250 kilogrammos német utánpótláskonténer is; a második világháborúban ilyenek segítségével juttatták célba légi úton a különböző felszereléseket vagy a lőszert, a Dunában talált példánnyal konkrétan kézi páncéltörő eszközöket – mondta Török László zászlós, tűzszerészbúvár rajparancsnok, majd hozzátette: egy-egy merülésük 25–60 percig tart. A lent töltött idő alapvetően az elvégzendő feladat nehézségétől függ, amit számos tényező befolyásol, így például a vízállás és a sodrás ereje. No meg az, hogy milyen helyzetben fekszik a meder alján a kiemelendő tárgy. Akadt olyan, amelyik mélyen beágyazódott az iszapba, s ebből adódóan komoly erőpróbát jelentett már a felszínre hozásának előkészítése is, azaz a hevederek átjuttatása a robbanótest alatt, majd pedig a megfelelő rögzítés.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelenő számában!