Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombázóra akadtak a Csatornában

Szöveg: Háború Művészete |  2010. szeptember 8. 13:04

Pár nappal lelövésének 70. évfordulója után rábukkantak egy, a Csatorna fenekén nyugvó Dornier Do-17 bombázóra. Az 1940. augusztus 26-án lelőtt közepes bombázó a hírek szerint meglehetősen jó állapotban vészelte át az elmúlt évtizedeket és a Royal Air Force Museum tervei szerint ki is fogják emelni és restaurálás után az Angliai csatának dedikált kiállítás egyik fő elemeként állítják majd ki.

A múzeum által elmondottak alapján ugyan a bombázó utolsó bevetésén sohasem érte el az angol partokat, ám valahol nagyon is partközelben kell nyugodnia: a találatot kapott gép leszállásával kapcsolatban a Királyi Légierő múzeumától nyilatkozó illetékes elmondásában az szerepel ugyanis, hogy a gép azért maradhatott meg ilyen jó állapotban, mert a találatot követően sikerült leszállnia egy turzáson. Azok pedig sekély part menti vizekben alakulnak ki. Bár a kép így egyértelmű, hiszen az elmondottak alapján a gép nagyon gyorsan elmerült magával ragadva kettő katonát az öttagú  legénységből. A gép pilótája és 2 másik társa fogságba került.

A RAF múzeuma egyébként a mintegy 50 láb, azaz cirka 15 méter mélyen fekvő bombázó kiemelésével átvitt értelemben is nagy fogást csinálhat, lévén ezidáig egyetlen egyben maradt „Repülő ceruzáról" sem tudtak. Pontosabban 2007-ben a holland partok menti sekély vizekben találtak egy Do-17Z variánst, egy Dornier Do 215-öst.

1595907042
 

Dornier Do-17Z kötelék valahol Belgium és Franciaország határa felett, 1940 magasságában.