Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sport, mozgás, versenyek és szűrés

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. szeptember 9. 7:45

Nagyszabású rendezvényre gyűltek össze a légtérellenőrző ezred veszprémi központjába az ország minden részén szolgálatot teljesítő katonák és családtagjaik. A laktanyában ötödik alkalommal rendezték meg itt az alakulat drogprevenciós napját. A résztvevőknek, a sportvetélkedők mellett, arra is lehetőségük volt, hogy különféle szűrővizsgálatokon vegyenek részt.

Mivel az egészségügyi programot kifejezetten szabadtérre tervezték, ezért a szervezők bíztak benne, hogy az időjárás nem „rondít bele" az elképzeléseikbe. A nem túl biztató előjelek ellenére a természet „jóváhagyta" a rendezők elképzeléseit, és borús időben ugyan, de „engedélyezte" a versenyek megtartását. A rendezvényre az ország radarszázadaiból – Bánkútól Jutáig –, a parancsnokaik vezetésével érkeztek az alakulat állományába tartozó katonák.

A résztvevőket Szücs József ezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka köszöntötte. Beszédében kiemelte: az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése napjaink fontos feladata. Különösen fontos ez a katonáknál, akik az átlag állampolgároktól eltérően, több és fokozottabb fizikai megterhelést kell, hogy elviseljenek. Ezt az elvárást – folytatta a parancsnok – csak úgy lehet teljesíteni, ha a katonák folyamatosan mozognak és sportolnak. A mai napi programokkal is azt szeretnék elősegíteni, hogy az ezrednél szolgálatot teljesítő katonák játékos formában sportolhassanak, versenyezhessenek. Emellett pedig, akik igénylik, részt vehetnek az önkéntes szűrő vizsgálatokon is.

 

Az ezredparancsnok elmondta még: a cél az. hogy a jövőben ezekre a rendezvényekre nem csak az ezrednél szolgálatot teljesítők, hanem a családtagjaik is szívesen eljöjjenek.

A megnyitót követő „kollektív bemelegítést" egy csinos női fitness oktató vezette le. A több mint tíz perces „mocorgást" a csapatok technikai megbeszélése követte. A résztvevő, különböző színű pólókat öltő öt csapat több versenyszámban mérhette össze erejét: tájfutásban; kispályás labdarúgásban, váltófutásban – ahol a „váltóbot" szerepét egy gumi kézigránát töltte be – ;  síkfutásban; és kidobós játékokban. Emellett ügyességi feladatokat, katonai hárompróbát, és kötélhúzást is szerveztek az érdeklődők számára.

 

Közben a sportpálya többi részén felállított sátrakban megkezdődtek az egyéni szűrések. A MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ szakemberei személyre szóló táplálkozási-, és életmód tanácsadással, valamint testtömeg, vérnyomás és vércukorszínt méréssel várták az érdeklődőket. Emellett volt úgynevezett preventív „rizikó" szűrés, ingyenes látás vizsgálat, véroxigén szűrés, étrend kiegészítő tanácsadás és bemutató. Az önkéntes véradáson a nap során közel negyvenen jelentkeztek „megcsapoltatni" magukat. 

A sportversenyek közül a legnagyobb érdeklődést természetesen a kispályás foci iránt mutatkozott, de az igazi közönségsikert mégis az utolsó verseny, a kötélhúzás hozta. Több százan szurkoltak a hosszú kötél két végén felsorakozott férfiaknak.

 

 Fotó: A szerző felvételei