Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feladatokon edződve

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. szeptember 9. 8:14

A beilleszkedést segítő foglalkozásokkal, kiképzésekkel telnek a napjai a szeptember 6-án Camp Pannóniába érkező MH Tartományi Újjáépítő Csoport katonáinak, akik közül az utolsó szeptember 3-án érkezett meg állomáshelyére. Az első néhány napban mindenkinek meg kellett szoknia a helyi időjárási viszonyokat, alkalmazkodnia kellett az időátálláshoz és emellett a tábort is meg kellett ismernie.

A gépjárművezetők a megérkezésük sorrendjében, három váltásban hajtották végre a típusátképzési vezetési gyakorlatokat a páncélozott Toyota Land Cruiser és a HMMWV „Humvee" típusú járművekkel. A cél az volt, hogy megismerjék helyi terepet és a közlekedési körülményeket, valamint az itt használt gépjárműveket. A technikai kiszolgáló állomány eközben napi 24 órában, két váltásban elvégezte a karbantartási és javítási feladatokat.

A tábor mellett kialakított helikopter-leszállóhelyen (helipad) sem unatkoztak az oda beosztott katonák. Eddig szinte minden nap érkeztek helikopterek – esetenként többször is –, amelyek csapatokat, vagy éppen utánpótlást szállítottak az északi régióba. A leszállást segítő légi irányítók és a biztosításban résztvevő katonák már több éjszakai feladatot is végrehajtottak.

1595907043
 

Amerikai, macedón és magyar egészségügyi szakállomány vezetésével folytatódtak a harctéri sebesültellátással kapcsolatos kiképzési foglalkozások.

A hétvégén sem állt meg a munka. Az őr- és biztosító század kétnapos lövészeten vett részt a tűzszerész részleggel és a horvát katonai rendészekkel közösen a Khilagay-i lőtéren. Fő feladatuk a géppuskairányzók és a tartalék kezelőszemélyzet gyakoroltatása volt. A toronylövészeknek DSK, NSZVT nehézgéppuskával és PKT géppuskával kellett bizonyítaniuk rátermettségüket.

A feladat legnehezebb része a mozgás közbeni tüzelés volt. Baghlan tartományban ugyanis a hegyvidéki terepviszonyok, a rossz minőségű utak, illetve a köves talaj nagyon megnehezítik a célzást, a jármű rázkódása miatt. A gépjárművekre szerelt nehézgéppuskák ugyanakkor nagymértékben növelik a bázist elhagyó katonák biztonságérzetét, hiszen a nagyobb lőtávolság és rombolóképesség jelentős visszatartó erőt jelent.

1595907043
1595907044
1595907044
1595907044