Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Börtönben szenvedő gyerekeknek segítettek a magyar katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 19. 8:20

Afganisztánban december 19-én kezdődik a három napos Eid el-adha, azaz az áldozat ünnepe, amikor a muzulmán közösség jótékonykodik. Az ünnep még szebbé és meghittebbé tételéhez járult hozzá az MH Tartományi Újjáépítési Csoport.

A magyar egység a Pol-e Khumri városban található börtönbe vitt meleg ruhát ajándékba azoknak a gyerekeknek, akik ártatlanul kénytelenek ott élni, mert a törvény által elítélt édesanyjukkal kell maradniuk. A körülmények szinte elviselhetetlenek, rongyokban, zsúfolt helyiségekben élik mindennapjaikat. Az egyik 10 éves gyerek, Ahmad Seyar azt mondta: „Nagyon köszönöm ezt a szép meglepetést, nem reméltem, hogy ajándékot kapok, mint azok a gyerekek, akik a falakon túl szabadon élhetnek."

Az ünnepről és az ünnepi előkészületekről egy a táborban dolgozó afgán munkavezetőt kérdeztük. Hadzsi Abdul Rahim elmondta: ez az ünnep szimbolizálja Ábrahám engedelmességét Allahhal szemben, aki ezzel megmutatta, hogy kész feláldozni a fiát is. “Ilyenkor minden szabad muszlim, aki megteheti, hogy áldozati állatot vásároljon – fejenként 1 birkát, vagy 1-7 fő közösen 1 tevét vagy marhát -, ekkor mutatja be áldozatát. Az állat húsának egészét vagy nagyobbik részét a szegények között osztjuk szét. Ezen a három napon a Hadzs-ot is, azaz a zarándoklat végét is ünnepeljük. Az iszlám vallás ötödik alappillérét, ami azt jelenti, hogy minden hívőnek törekednie kell arra, hogy életében legalább egyszer, ha arra mód és lehetősége nyílik rá elzarándokoljon Mekkába. Aki pedig már járt ott, mint én is – négy évvel ezelőtt – az a neve előtt viseli a Hadzsi jelzőt, mintegy szimbolizálva, hogy teljesítette ezt a hosszú utat. Az ünnep előtt új ruhát és cipőt vásárolunk. A három napban vendégeket fogadunk és meglátogatjuk a rokonokat, barátokat. Mindenkit szívesen fogadunk és várunk a megterített asztalunknál.

Kultúráink különbözőségeinek ellenére mindannyiunk számára fontosak az ünnepek, hogy örömet okozzunk szeretteinknek vagy adjunk azoknak, akik igazán rászorulnak a segítségre."

1595871363