Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botrány kísérte a flottaszerződés ratifikálását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 27. 12:05

Ratifikálta az ukrán parlament kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, miközben az ülésteremben tojásdobálás és füstgránátok okoztak felfordulást. A képviselők többsége jóváhagyta a megállapodást, amelynek értelmében az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig a Krímben maradhat.

A megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot.

A kijevi parlamentben felfordulás kísérte a szerződés vitáját. Ellenzékiek füstgránátokat hoztak működésbe az ülésteremben, többen zsebkendővel takarták el orrukat és szájukat, mert nehezen kaptak levegőt a sűrű füst miatt. Néhányan tojással dobálták meg Volodimir Litvin házelnököt, aki esernyővel próbált védekezni. Néhány képviselő összeverekedett. Az ülés ennek ellenére nem szakadt félbe, és a képviselők végül jóváhagyták a megállapodást 236 szavazattal, amely tízzel több annál, mint amennyi minimálisan szükséges volt a ratifikálásához.

 

A parlament épülete előtt közben több ezer ellenzéki feszült hangulatban tüntetett a hevesen vitatott megállapodás ellen. „Halál az árulókra!", „A Krím a miénk!" – skandálták a demonstrálók.

Több száz rendőrt vezényeltek ki a parlament környékére, akik ügyeltek rá, hogy a tiltakozók ne juthassanak be a törvényhozás épületébe, illetve elválasztották a tömeget a Janukovics-párti ellentüntetők csoportjától. Utóbbiak „Ukrajna és Oroszország stratégiai partnerek" feliratú táblákat emeltek a magasba.

A kijevi parlamenti szavazással szinte egy időben az orosz duma egyhangúlag hagyta jóvá a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten Harkivban aláírt megállapodás ratifikációját.

A szerződés megkötése óta az ukrán ellenzék folyamatosan és hevesen támadja a kormányt. Julija Timosenko volt kormányfő, az idei elnökválasztás vesztese és Viktor Juscsenko volt államfő az ukrán nemzeti érdekek elárulásának tartja a megállapodást.