Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővülhet a magyar-egyiptomi védelmi együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. január 6. 16:29

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Mohamed El Shinawy urat, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét január 6-án, csütörtökön. A tárgyaláson az aktuális biztonságpolitikai kérdések mellett a felek áttekintették a két ország közötti védelmi együttműködés lehetséges területeit.

LALA7163

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a mostani találkozó egy újabb lehetőség a két ország közötti védelmi kapcsolatok és azok fejlesztési irányainak áttekintésére. A tárcavezető hozzátette: Magyarország továbbra is nyitott a katonai kapcsolataink erősítésére az észak-afrikai országgal.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a Közel-Keleten Egyiptom fontos partnere Magyarországnak. Kiemelte, hogy az afrikai ország biztonsági helyzete és az állam stabilitása jelentősen javult az elmúlt években, emellett kiemelkedő szerepet vállal az Európa felé irányuló illegális migráció kezelésében. A honvédelmi miniszter hozzátette: a tavaly októberi kormányfői találkozó jó alapot teremtett a V4 országok és Egyiptom közötti együttműködés erősítéséhez.

LALA7187

Mohamed El Shinawy hangsúlyozta: céljuk, hogy a két ország között - a gazdasági és üzleti kapcsolatokhoz hasonlóan - a védelmi együttműködés területén is sikeres legyen Egyiptom és Magyarország együttműködése.

A 2016-ban aláírt általános katonai együttműködési keret-megállapodás alapján a két ország között jelenleg is a védelmi egyműködés több formája létezik. Ez a dokumentum megfelelő alapot biztosít a kapcsolatok fejlesztéséhez, mindkét fél érdekelt annak további tartalommal való megtöltésében.

LALA7194