Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült a brit P-8A Poseidon flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. november 12. 20:41

Újabb P-8A Poseidon MRA1 típusú többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép csatlakozott a Brit Királyi Légierő flottájához: a hetediket 2021 októberében szállították le.

poseidon

A ZP807 lajstromjelű, William Barker VC névre keresztelt Poseidon is csatlakozott az újra felállított 201. repülőszázadhoz. Még 2016 márciusában hagyta jóvá az Egyesült Államok külügyminisztériuma 9 darab P-8A szállítását az Egyesült Királyságba a külföldi katonai értékesítési program részeként, 3,2 milliárd dollár értékben. A hivatalos szerződést a Farnborough-i légiszalonon írták alá 2016 júliusában.

A brit repülőgépek fejlesztésének és leszállításának teljes költségét (beleértve a Lossiemouth-i kiképzést, az újonnan épített infrastruktúrát, a karbantartást) 3,7 milliárd fontra becsülik. Az első P-8A Poseidon (ZP801), amelyet Pride of Moray névre kereszteltek, 2020. február 4-én landolt az Egyesült Királyságban. A mai napig hat repülőgép érkezett az Egyesült Királyságba (ZP801 Pride of Moray, ZP802 City of Elgin, ZP803 Terence Bulloch, ZP804 Spirit of Reykjavik, ZP805 Fulmar és ZP806 Guernsey's Reply).

Két Poseidon fog még érkezni 2021. december végéig és akkor válik teljessé a flotta. Ettől függetlenül 2020. április 1-jén a RAF parancsnoksága bejelentette, hogy a Poseidon flotta elérte a kezdeti bevethetőségi szintet, 2024-ben pedig el kell érnie a teljes bevethetőséget. A Poseidon-ok két repülőszázadban teljesítenek szolgálatot, a 120. és a 201. repülőszázadokban, a gépszemélyzeteket pedig az 54. repülőszázadnál képezik ki.

Az új repülőgépek - a két új Queen Elizabeth-osztályú repülőgép-hordozóval együtt - az Egyesült Királyság nukleáris védelmi rendszerének fontos elemét képezik. Lehetővé teszik az ellenséges tengeralattjárók felkutatását és kísérését, felszíni hajók észlelését, valamint a tengeren végzett felderítési, kutatási és mentési műveletek képességeinek bővítését. A Brit Királyi légierő P-8A-ja ugyanazoknak a szabványoknak fog megfelelni, mint az amerikai haditengerészetnél szolgálatot teljesítő repülőgépek.

A hírek szerint a repülőgépeket APY-10 radarral látják el, Mk.54 torpedókkal és Harpoon hajóelhárító rakétákkal fegyverzik fel és akár 129 szonárbóját is képes lesz tárolni a fedélzetén. A jövőben a P-8A az MQ-9B „Protector” UAV-okkal együtt látja majd el a feladatokat. Bár a platformokról eredetileg szárazföldi felderítést is kellett volna végezni, a légierő szóvivője azt mondta a Janes-nek, hogy ez a repülőgépek korlátozott mennyisége miatt nem teljesíthető elvárás.

Az első gép leszállítása mérföldkő volt a britek számára, hiszen a Poseidon flottával állítják vissza a tengerészeti felderítő képességüket, ami a Nimrod MR2 típus kivonásával 2010 óta megszűnt, a Nimrod MRA4 programot pedig törölték.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika