Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a Nagy Háborúban elesettekre

Szöveg: Terjék Ádám tartalékos főhadnagy | Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred |  2021. november 12. 19:27

Az első világháború, avagy ahogy a kortársak nevezték, a Nagy Háború lezárását 1918. 11. 11-én 11 óra 11 perckor a nyugati fronton szembenálló felek által aláírt fegyverszünet jelentette. Szerte a világban minden év november 11-én 11 óra 11 perckor gyertyagyújtással és koszorúzással róják le tiszteletüket a világháborúban elesett áldozatokra az emlékezők.

Hsámson02

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalja is csatlakozott a hagyományhoz: a résztvevők koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek meg az első világháborúban elesettekről.

A megemlékezés során katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a zászlóalj névadójának sírját Hajdúsámsonban, ahol Antal Szabolcs, a város polgármestere, valamint dr. Varga Csaba István őrnagy, a területvédelmi zászlóalj megbízott parancsnoka mondott beszédet. Mindketten kiemelték a hősökre és az áldozatokra emlékezés fontosságát: „adassék tisztelet a hősöknek!”

Hszoboszló02

A Hajdú-Bihar megyei katonák idén is csatlakoztak ahhoz a nemzetközi gyertyagyújtási kezdeményezéshez, amelynek részeként a települések világháborús emlékműveinél gyújtottak gyertyát. A minél szélesebb körben való emlékezés jegyében lobbant fel a mécses lángja Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Püspökladányban és Derecskén is.