Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült a géppark

Szöveg: Pelsõci Miklós fhdgy. |  2009. október 19. 9:00

Csúcstechnikát képviselő hóeltakarító eszközökkel bővült az MH Pápa Bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő Reptér Üzembentartó Szakasz gépparkja. A hivatalos átadásra ünnepélyes keretek között került sor a hangár épületben, mely esemény a MH Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség által lefolytatott beszerzési projekt záró akkordjaként zajlott le.

Az elhangzott beszédek sorát az MH FLÜ részéről Pál József mk. ezredes köszöntő, illetve a projektben közreműködő külföldi és magyar cégek képviseletében megjelent vendégekhez szóló, köszönetet kifejező szavai nyitották meg. Kiemelten fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vásárláson túlmenően a gépek szervizelésére vonatkozó szerződés is köttetett.Az ügynökség képviseletében jelen volt még Katona Zoltán alezredes és Zsíros Sándor őrnagy.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér nevében Domonkos Miklós ezredes, parancsnok vette át a makulátlan külsejű és műszaki tartalmú eszközöket, megköszönve a partnercégekkel folytatott sikeres együttműködést. Személyes jelenlétével tisztelte meg az átadót Torma János Úr, a RÁBA Jármű Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Jahn Irmgard Asszony és Thomas Pollul Úr, az osztrák Schmidt cég kelet-európai kereskedelmi vezetői is. Mindnyájan örömüket fejezték ki, hogy az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, és hozzájárulhattak a nemzetközi vállalások betartásához.

1595892622
 

A több százmillió forintos fejlesztés a győri székhelyű RÁBA Jármű Kft, mint fővállalkozó, valamint az AEBI Schmidt Gmbh, mint alvállalkozó – a Daimler AG-vel együttműködve –, aktív közreműködésével valósulhatott meg. A fejlesztések eredményeképpen a technikai állomány egy RÁBA H25 típusú billenő platós tehergépjárművel, az erre a járműre szerelt 7m szélességű Schmidt gyártmányú hóekével, 2 darab UNIMOG U500 típusú univerzális gépjárművel, és 2 darab Schmidt TJS 560 típusú nagyteljesítményű seprő/légfúvó berendezéssel gyarapodott.

1595892623
 

Az üzembentartó szakasz gépparkjának műszaki színvonala ez által nagymértékben javult, a projekt egyértelműen a hatékonyság növelését, illetve a repülőtér folyamatos fogadóképességének elérését tűzte ki céljául, hiszen az immár három C-17 Boeing repülőgépet számláló, 12 nemzet használatában álló légi flotta szolgálatba állításával egyidejűleg a kiszolgáló földi személyzet feladatrendszere is jelentősen megnőtt.

Az új eszközök beszerzésével párhuzamosan, természetesen a kezelői állomány kiképzésével kapcsolatban is nagy körültekintéssel jártak el, magyar és német előadók, oktatók segítették a technikai eszközök kezelésének az elsajátítását.
A 2009- es év végéig további kiegészítő fejlesztések is várhatóak, melyek révén az MH Pápa Bázisrepülőtér üzembentartó szakasza maradéktalanul megfelel a magas szintű nemzetközi elvárásoknak.

1595892623