Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán tagad, az áldozatok száma nőtt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 19. 8:32

Pakisztán elítélte hétfőn az iráni Forradalmi Gárda elleni, előző napi iráni öngyilkos merényletet, és visszautasította az iráni elnök azon vádját, hogy “bizonyos pakisztáni biztonsági ügynökök” tettestársai lettek volna a támadóknak. Az iráni állami televízió közben bejelentette, hogy 42-re nőtt a kettős robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma.

“Pakisztán nem vesz részt terrorista tevékenységben… mi éppen hogy fel akarjuk számolni ezt a jelenséget" – jelentette ki az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője egy hétfőn megjelent lapinterjújában. Szijed Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő előzőleg szigorúan elítélte a terrorcselekményt.

Pakisztán régebben támogatott több szunnita muzulmán szélsőséges szervezetet, például a Szovjetunió által megszállt Afganisztánban vagy Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részében. India és Afganisztán is azt állítja, hogy Pakisztán megtartotta ezeket a kapcsolatait.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Iszlámábádot vádoló kijelentéséről a Fars félhivatalos hírügynökség számolt be.

Az elnök követelte Pakisztántól, hogy kerítse kézre az ottani tetteseket, és adja át őket Iránnak.

A Dzsundallah szunnita lázadócsoport jelentkezett vasárnap a Szisztán-Beludzsisztán tartományban elkövetett merényletért.

Az angol nyelvű, iráni Press TV jelentette hétfőn, hogy a kettős merényletnek 42 halálos áldozata van a tévé által korábban közölt 35 helyett. Több hivatalos médium 31 halálos áldozatot említett még vasárnap este: a Forradalmi Gárda öt parancsnokát, illetve gárdistákat és törzsi vezetőket, de volt olyan hírforrás, amely 49 halottról számolt be.