Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővült Szerbia MiG-29-es flottája

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. június 23. 16:31

Ünnepélyes keretek között mutatták be június 9-én azt a négy MiG-29-es vadászgépet Szerbia Batajnica légibázisán, melyeket Fehéroroszország adományozott déli szomszédunknak.

MiG-29-es vadászgépet Szerbia_3

A ceremónián jelen volt Valerij Briljov, Fehéroroszország szerbiai nagykövete, szerb részről pedig - többek között - a hadsereg vezérkari főnök-helyettese, Petar Cvetkovic. A négy MiG-29-es hivatalos hazai átvételével tovább bővül a Szerb Légierő Fulcrum flottája.

A vadászgépek korszerűsítésére (+üzemidő hosszabbítás) a fehéroroszországi baranovicsi 558. Légijármű Javító Üzemben került sor: a Fulcrumokat ingyen adta át Fehéroroszország Szerbia részére, de a gépek felújítási munkálatainak költségét a szerbek fizették. A munkálatok kiterjedtek az avionikai rendszerre, továbbá új navigációs és kommunikációs eszközöket is kaptak a repülőgépek. A négy példány hivatalos fehéroroszországi átadási ünnepségére 2019 februárjában került sor, az akkori tervek szerint a MiG-29-eseket már korábban Szerbiába szállították volna, erre azonban csak 2021 tavaszán került sor (An-124 Ruszlánokkal).

MiG-29-es vadászgépet Szerbia_2

A 2016-os mélypontot követően, amikor is mindösszesen 4 darab MiG-29-ese volt Szerbiának, mostanra jelentősen javult a helyzet: az orosz fél jóvoltából 6 darab (4 harci, 2 gyakorló) Fulcrum érkezett már meg déli szomszédunkhoz, a 4 ex-fehérorosz példány érkezésével pedig már 14 gépes flottát üzemeltethetnek várhatóan 2030-ig.

MiG-29-es vadászgépet Szerbia_5

A szerb védelmi miniszter 2020. októberi bejelentésének értelmében az akkor már 10 gépes szerb MiG-29-es flottán (a modernizáció 3. fázisaként) az RSzK MiG orosz szakemberei is megkezdték a munkát, mely kiterjed - többek között - a lokátorokra és a fegyverrendszerekre is (levegő-levegő, levegő föld fegyverek beszerzése is várható). Ezeket a munkálatokat már helyben, a batajnicai bázison végzik el az oroszok.

Szerbia fokozatosan állította helyre MiG-29-es flottáját, hiszen elsőként a 4 hazai példányt korszerűsítették, ezt követte a 6 orosz példány, utolsóként a sorban pedig a fehérorosz gépek következnek, tervek szerint minden Fulcrumot SzM változatra modernizálnak, a flotta 14 gépet számlál majd.

Forrás: jetfly.hu
Kapcsolódó cikkek