Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brazília szembeszáll az Egyesült Államokkal?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 28. 9:20

„Nagyon komoly nézeteltérés” van az Egyesült Államok és Brazília között az iráni atomvita rendezését illetően – jelentette ki csütörtökön az amerikai külügyminiszter. „Brazília szerint az új szankciók Irán ellen csak konfliktushoz vezetnének, de mi ezzel nem értünk egyet. Véleményünk szerint az irániak kihasználják Brazíliát. Úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy a Biztonsági Tanács lépéseket tegyen” – mondta Hillary Clinton.

Hillary Clinton azt mondta a Brookings Institution elemzőintézetben, hogy közölte brazil kollégájával: Washington úgy véli, „veszélyesebbé teszi a világot", ha az uráncsere-egyezménnyel lehetővé teszik Iránnak, hogy időt nyerjen, és ne vegyen tudomást az atomprogramjával kapcsolatban kialakult nemzetközi egységről.
A külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, az iráni kérdéstől függetlenül az Egyesült Államok „barátként és partnerként" tekint Brazíliára.

Május közepén Irán uráncsere-egyezményt írt alá Brazíliával és Törökországgal. A megállapodásban Irán vállalta, hogy letétbe helyez 1200 kilogramm alacsony fokon – 3,5 százalékosra – dúsított uránt Törökországban, cserébe pedig 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kap teheráni kutatóreaktora üzemeltetéséhez.