Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit katonák a Vörös téren

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 22. 11:00

A Moszkvában megrendezendő Győzelem Napi katonai parádén az orosz katonák mellett ebben az évben brit katonák is felvonulnak. Nagy-Britanniát az Afganisztánból a közelmúltban hazatért 1. Walesi Gárda ezred katonái, valamint a Brit Királyi Légierő (RAF) központi zenekara fogja képviselni a Vörös téren.

A II. Világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmából rendezendő felvonuláson a brit hadsereg katonái első ízben vesznek részt. A szigetország képviselői mellett a Vörös téren masíroznak majd az amerikai és a francia hadsereg katonái is.

A moszkvai brit nagykövetség szóvivője elmondta, hogy brit katonák még soha nem meneteltek a Kreml előtt, a Vörös téren: „Ez a meghívás, kétségkívül hatalmas megtiszteltetés számunkra, és egy lehetőség, hogy méltóképpen emlékezzünk meg minden, a II. Világháborúban életét vesztett katonáról."

A Vörös téren megrendezendő Győzelem Napi katonai parádé a szovjet érában élte virágkorát. A Kreml 2008-ban élesztette újjá a hagyományt, és erre az évre Oroszország elnöke, Dmitrij Medvegyev, egy minden eddiginél nagyobb felvonulást tervezett.

Az orosz egységek már megkezdték a gyakorlást az eseményre, amelyet a televíziók élőben fognak sugározni az egész országban. A tavalyi évben mintegy 9000 katona, valamint több mint 100 harcjármű vonult végig a Vörös téren, köztük a Topol-M mobil, nukleáris rakétaindító állvány is.

A parádén résztvevő 1. Walesi Gárda több évtizedes katonai múltra visszatekintő egység; tagjai 1940-ben részt vettek a Dunkirkből történő evakuálásban, valamint aktív szereplői voltak az 1944-es normandiai partraszállásnak is.