Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelés és feladatszabás

Szöveg: Láda Mónika |  2010. március 22. 13:19

Értékelő és feladatszabó értekezletet tartott Hódmezővásárhelyen a MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Az értekezlet során a helyőrségben működő egy műszaki és két lövészzászlóalj beszámolt 2009 és 2010 feladatairól.

Elsőként Kaszanyi Sándor mk. őrnagy, a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj mb. parancsnoka értékelte a műszaki zászlóalj tavalyi tevékenységét. Kaszanyi őrnagy elmondta, hogy az év fő feladatai között szerepelt a KFFR, SZFKSZ, HKR és készenléti-, készültségi-, ügyeleti szolgálatok felkészítése, okmányrendszereik, a személyi állomány ismeretének naprakészen tartása. Az állomány több tagja eredményesen vett részt különböző nemzetközi szerepvállalásból adódó feladatok ellátásában. Szimulációs térben levezették a „Jeges Tisza 2009" és a „Bocskai Erőd 2009" számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot, továbbá részt vettek a „Strong Hand 2009", a Blonde Avalanche 2009" és a „Bevetési Irány 2009." gyakorlatokon is. Ezen kívül megtartották a MH ÖHP szintű a robbantás foglalkozásvezetői, kis és nagygépkezelői tanfolyamokat.
A zászlóalj csapatpróbás feladatokat hajt végre. Tesztelés alatt áll a TRR és az RTK-6 távrobbantó gépek, a Hyundai nagy teljesítményű földmunkagép illetve a hőszigetelt mobil álca.

Másodikként Nagy Jenő őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnok-helyettese számolt be a zászlóalj múlt évi feladatiról. A tavalyi év során a zászlóalj részt vett az MH KFOR-2. és PRT-7. szolgálat ellátásában, a „Bevetési irány 2009" gyakorlaton, az alapkiképzés végrehajtásában és pótolta a ZHCS-2. CREVAL állományát is. A 2010. év feladati között kiemelt szerepet kapott többek között a MH PRT-7. személyi állományának biztosítása, az AVBSZ szakasz felkészítése, a KFOR kontingens 3. váltó állományának felkészítése és missziós készenlét elérése műveleti területen, a magyar-román közös zászlóalj és a tavaly felelevenített régi képesség, a vízi vezetési gyakorlat végrehajtása. Novemberben „Bácska 2010" keretében szerb-magyar cserekiképzés kerül végrehajtásra Szerbiában.

 

Végül a 62. Lövészzászlóalj parancsnoka, Szloszjár Balázs őrnagy tartotta meg éves beszámolóját. A zászlóalj a MH ZHCS-ba felajánlott erőként biztosította a készenlétet és alkalmazási képességeit, a HKR-be kijelölt erőket és eszközöket, missziós feladatokat látott el (KFOR-2. és PRT-6., PRT-7.,) valamint folyamatosan pontosította a KFFR, FVCS, MH ZHCS okmányokat. Végrehajtotta az MH ÖHP szintű Vízi Vezetés Módszertani Foglalkozást és az MH szintű Víziátkelés Módszertani Bemutató Foglalkozást. A zászlóalj kiemelt feladatai között szerepel 2010-ben a NATO CREVAL eredményes végrehajtása, a HKR-be kijelölt készenléti és fegyveres készenléti szolgálatok biztosítása és az új KFR okmányok kidolgozása. További feladatként fogalmazódott meg a felajánlott alegységek készenlétét és alkalmazási képességének biztosítása, az alegységek felkészítése béketámogató feladatok ellátására, a békemissziós tevékenységekben résztvevő alegységek, kontingensek (MH PRT-9, NRF-15), törzstisztek váltásainak előkészítése, a váltó állomány felkészítése, kiképzése, a váltások végrehajtása. A MH ZHCS-ban érintett állomány pedig április 26-tól a „0" ponti gyakorlótéren hajtja végre feladatait a „Clever ferret 2010" gyakorlaton.

 

A beszámolókat követően dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az állománynak elmondta, hogy a Magyar Honvédség összes alakulata közül egyedül a dandár kapott jó értékelést. Dr. Böröndi dandártábornok megköszönte a zászlóaljak munkáját és meghatározta a zászlóaljak 2010. évi feladatait. A Debrecenben már korábban megtartott értékelő- és feladatszabó értekezleten valamennyi zászlóalj munkáját jóra értékelte.

Fotó: Dancsi Attila