Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több C-130-as repülőgépet Afganisztánba!

Szöveg: JETfly |  2010. március 22. 13:42

Irakban már bebizonyosodott, hogy a C-130 Herculesek számának növelésével nagyobb sikerek érhetőek el a feladatok végrehajtása terén. Ezen felbuzdulva az Afganisztánban állomásozó erők parancsnokai azzal a kéréssel fordultak az Egyesült Államok katonai felső vezetéséhez, hogy vezényeljenek még több C-130-as szállító repülőgépet a háborús térségbe.

A 2010-es költségvetésben döntés született arról, hogy más fegyvernemek szállító repülőgépeit, valamint azok feladatait a légierőhöz csoportosítják át, így az USA szárazföldi hadserege a jövőben nem fog rendelkezni további szállító repülőgép kapacitással. A tavalyi év során Robert Gates, amerikai védelmi miniszter pedig ígéretet tett arra, hogy a hadsereg nem fog hiányt szenvedni eme döntés miatt, ugyanis a kapott feladatokat közösen kell, hogy ellássák a légierővel.

Az elképzelések beigazolódni látszódnak, ugyanis Irakban a C-130-as repülőgépek számának emelése már bizonyított a múlt év októberétől decemberig tartó időszakban. A hadsereg vezetése szerint így az amúgy is erősen leterhelt CH-47 Chinook szállító helikoptereket a C-130 Hercules repülőgépek afganisztáni hadszíntéren történő bevetésével tehermentesíteni lehetne.

Jelenleg az Egyesült Államok légiereje megközelítőleg 400 db C-130-as szállítógéppel rendelkezik, azonban a hadseregnek kevesebb mint 50 db ilyen típusú repülőgépe van, és azok is a délnyugat-ázsiai térségben teljesítenek szolgálatot.

Az elmúlt hetekben, az Afganisztánban lévő parancsnokokkal lefolytatott telefonos konferencián – felmérvén az ottani helyzet súlyosságát – jutottak arra a döntésre, hogy a helyzet megoldása érdekében az USA legmagasabb katonai döntéshozóihoz forduljanak segítségért. A jóváhagyásra azonban még várniuk kell néhány hetet. A megoldás nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, ugyanis a légierő nem rendelkezik megfelelő számú C-130-as repülőgép személyzettel, hogy ezen plusz feladatokat végre tudja hajtani. A helyzet úgy néz ki, hogy a nemzeti gárda tartalék személyzetével kívánják megoldani a felmerült problémát.

 

Afganisztánban a hadsereg egy hónap leforgása alatt valamivel kevesebb, mint 8 millió dollárt költ el a légi szállítási feladatok végrehajtására úgy a merev, mint a forgószárnyas szállító repülőgépek esetében. Szakértők szerint azonban még több C-130 Hercules szállító repülőgép alkalmazása az afganisztáni hadszíntéren a költségek csökkentéséhez vezetne. Ez az egyik ok, amiért a szakértők támogatják az Afganisztánban állomásozó parancsnokok kérését, a másik pedig az amúgy is nagymértékben leterhelt CH-47 Chinook szállító helikopterek tehermentesítése lenne.