Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit katonák civileket öltek?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 28. 13:41

Különösen három egység katonái gyanúsíthatók az Afganisztánban állomásozó brit kontingensből azzal, hogy polgári lakosok ellen követtek el támadásokat – jelentette szerdán hivatalos dokumentumokra hivatkozva a The Guardian című brit napilap.

A Guardian az információk szabad hozzáféréséről szóló brit törvény alapján kért és kapott tájékoztatást a londoni védelmi minisztériumtól. Huszonegy olyan eset anyagait tették hozzáférhetővé, amikor az afganisztáni nemzetközi erők brit katonái megtámadtak polgári lakosokat. Ezek az esetek megismerhetők voltak abból a dokumentumtömegből, amelyet a svédországi székhelyű oknyomozó honlap, a WikiLeaks hozott nyilvánosságra júliusban az afganisztáni háborúval foglalkozó titkos amerikai katonai iratok közül.

A 21 eset kétharmada valószínűleg három egység katonáihoz köthető – állapítja meg a The Guardian.

A Cold Stream Guards nevű lövészegység négy kabuli polgári lakos halálát okozta négy hét leforgása alatt. A Királyi Tengerészgyalogság kommandói hat hónap alatt összesen nyolc akcióban megöltek vagy megsebesítettek több embert, a Rifles lövészegység pedig három tavalyi incidensben érintett. A dokumentumok szerint az áldozatok között voltak gyerekek és egy szellemileg sérült férfi is, de további részletek a lap szerint nem derülnek ki azokból az anyagokból, amelyeket a WikiLeaks nyilvánosságra hozott.

A londoni védelmi minisztérium szóvivője az említett esetekkel kapcsolatban kijelentette: „Nagyon sajnálunk minden polgári áldozatot. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) missziójának egyik sarokköve a polgári lakosság védelme, és minden brit katona tisztában van a szigorú bevetési szabályzattal. A legtöbb esetben az iszlamista lázadók okozzák az afganisztáni polgári lakosok halálát" – tette hozzá.