Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátokat találtak az építkezésen

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 28. 12:46

A 42. héten, azaz október 18–24. között 40 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila százados, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1841 bejelentést kaptak.

Október 18-án a főváros második kerületéből, a Spáhi utcából kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint az egyik ház pincéjében világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy M31-es típusú, szovjet gyártmányú rakéta harci része került elő, amelyet a köznyelv bunkósfejű katyusának is ismer. A tűzszerészek a veszélyes szerkezet gyújtószerkezetét leszerelték és megsemmisítették, a rakétatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Október 21-én a Heves megyei Ecséről is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Ugyanis a Zrínyi utcában, földmunkálatok közben egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba került elő. A veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Október 22-én a Komárom-Esztergom megyei Máriahalomra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mert egy építkezésen több világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a terület átvizsgálása során összesen öt darab, 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot, valamint 27 darab, egyenként 75 grammos trotil préstestet talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.