Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszállt az első brit modernizált Merlin

Szöveg: JETfly |  2010. október 28. 11:33

Teljesítette első repülését a brit haditengerészet modernizált AgustaWestland AW101 Merlin típusú helikoptere – írja a Flightglobal. Az első felszállására az AgustaWestland Yeovil-i gyárában került sor. Az Mk. 2-es verziójú Merlin első repülése folyamán harmincöt percet töltött a levegőben, mely alatt vizsgálták a modernizálás során beépített új rendszerek viselkedését.

Év végéig várhatóan még négy felszállást teljesítenek, mely után a helikopter a Boscombe Down-i Qinetiq vállalathoz kerül, ahol a repülési jellemzőket, illetve a fedélzeti rendszerek működését vizsgálják. A helikopterek modernizálásáról szóló szerződést a britek az olasz Finmeccanica tulajdonában lévő AgustaWestland vállalattal még 2006-ban írták alá, mely üzlet értéke megközelítőleg 1,13 milliárd dollár.

A szerződés szerint az AgustaWestland az amerikai Lockheed Martin segítségével 30 darab Merlin Mk. 1-est alakít át Mk. 2-es verzióra. Az átalakítás során új navigációs és kommunikációs berendezések, valamint többfunkciós kijelzők kerültek beépítésre. Az első elkészült forgószárnyas várhatóan 2013-ban kerülhet a haditengerészethez csapatpróbára, ezt követően 2014-től állhat szolgálatba.