Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képességfejlesztés közös erővel

Szöveg: Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes |  2010. október 28. 10:25

Közös, közép-európai (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), angol nyelvű szakértői konferenciát szervezett október 26-án a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a HM Védelempolitikai Államtitkárság a ZMNE védelmi kérdésekkel foglalkozó intézeteivel (Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézete, Stratégiai és Védelmi Kutató Intézet) a nemzetközi katonai együttműködés kérdéseiről.

Az új biztonsági és katonai kihívások, az európai és szövetségi képességekben meglévő hiányok, valamint Európában csökkenő védelmi költségvetések új, innovatív képesség-fejlesztési módszerek alkalmazását követelik meg a nemzetállamoktól. A szakirodalomban csak „pooling/sharing" elnevezéssel szereplő új megoldások azon alapulnak, hogy az együttműködő partnerek közösen,

az erőforrások összegyűjtésével, a feladatok megosztásával, költséghatékonyan oldják meg az együttes feladatokat.

Négyféle megoldás terjedt el nemzetközileg, amit az európai országok előszeretettel alkalmaznak: (1) meglévő katonai képességek közös használata, adott feladatok végrehajtására, (2) nemzeti erőforrások delegálása multinacionális struktúrákhoz közös felhasználásra, (3) szerepkörök és feladatok megosztása a kooperáló partnerek között, illetve (4) közös beszerzéssel létrehozott képességek működtetése meghatározott feladatok végrehajtására.

A magas szintű szakértői szemináriumot azért szervezték az együttműködő felek, hogy megvizsgálják a közös feladat-végrehajtás lehetőségeit Közép-Európában. A tanácskozás „szakmai megalapozását" a résztvevők az Európában legsikeresebb skandináv védelmi együttműködési modell megismerésével kezdték. 

Cecilia Björner svéd nagykövet részletesen

beszélt az öt ország (Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland) regionális együttműködéséről, amely 2009 óta már szerződés alapján folyik. A kooperáció kiterjed a védelmi együttműködés minden területére, a közös tervezéstől a közös beszerzésig. A közös tevékenység komolyságát mutatja, hogy megkezdődtek a konzultációk egyetlen skandináv katonai egyetem létrehozásáról, megtartásáról. A közép-európai „pooling/sharing" együttműködésről Bali József, volt védelempolitikai helyettes államtitkár tartott referátumot. Szarvas László, a stratégiai szállítóképességgel foglalkozó NATO Ügynökség helyettes vezetője a pápai C–17-es szállító ezred regionális felhasználási lehetőségeiről beszélt.

Fontos együttműködési lehetőségnek tűnik a közös térségi katonai felsőoktatási és kiképzési együttműködés, amelyről Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, oktatási rektorhelyettes és Csombók János ezredes, a HVK hadműveleti osztályvezetője tartott előadást. A szeminárium ötvenfős szakértői állománya számos

aspektusból vizsgálta a képességfejlesztés közös, regionális lehetőségeit, és egyetértett abban, hogy a kooperáció bővítését a meglévő sikeres „pooling/sharing" projektekre kell építeni.

A vezető szakértők fontosnak tartották a lehetőségek többdimenziós megközelítését (szövetségi, illetve uniós, regionális, két- illetve többoldalú), a politikai realitások figyelembevételét, az érdek- és érték alapú megoldások feltárását. A nemzetközi szeminárium Siklósi Péter védelempolitikai helyettes államtitkár és Johann Pucher vezérőrnagy, osztrák védelempolitikai igazgató zárszavával ért véget. Biztosra vehetjük, hogy a témakör feldolgozása folytatódni fog Magyarország uniós elnöksége alatt, illetve a középtávú regionális együttműködés során. Kiváló téma kutatásra és tapasztalatok feldolgozására.

 

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária