Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Brüsszel a srebrenicai áldozatokra mért csapást”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 1. 8:26

A srebrenicai áldozatokra mért csapást az Európai Unió (EU) azzal, hogy aláírta Szerbiával a csatlakozás előfeltételének számító szerződést, miközben a vérengzések egyik felelősének tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok továbbra is szabadlábon van – jelentette ki a Human Rights Watch képviselője szerdán Brüsszelben.

“Azzal, hogy annak ellenére aláírta a szerződést, hogy Mladic továbbra is szökésben van, az EU csapást mért az áldozatokra és családjaikra, akik régóta várnak az igazságszolgáltatásra" – mondta Lotte Leicht, a tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezet brüsszeli képviselője.

Eredetileg azt szabta feltételül az EU a stabilizációs és társulási szerződés aláírásához, hogy Belgrád maradéktalanul működjön együtt a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT), s ez különösképpen az 1995-ös, mintegy 8 ezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlás legfőbb felelősének tartott Mladic tábornok elfogására vonatkozott. Kedden mégis aláírták a szerződést, de hatályba lépésének feltétele az együttműködés az NT-vel. A Human Rights Watch arra hívta fel az EU-t, hogy szigorúan tartsa magát ehhez a feltételhez.