Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tanácskozik az EU Katonai Bizottsága

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. május 6. 10:09

Brüsszelben tartja soros vezérkari főnöki értekezletét az Európai Unió Katonai Bizottsága. Az Unió legfelsőbb szintű katonai testülete ülésén a magyar delegációt Tömböl László mérnök vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke vezeti.

Az EU Katonai Bizottság ülésén e beosztásában először részt vevő Tömböl vezérezredes személyes megbeszélésen találkozott Henri Bentégeat négycsillagos tábornokkal, az EU Katonai Bizottság elnökével.

A 27 tagállam elsőszámú katonai vezetőiből álló testületnek feszített programja van.

Egyebek mellett meghallgatja az EU Katonai Bizottság francia elnöke, Henri Bentégeat vezérezredes jelentését, valamint az EU soros elnöki posztot betöltő Csehország és a következő elnökségét ellátó Svédország tájékoztatóját az elnökségek katonai programjáról, továbbá áttekinti a Balkánon, Csádban és a szomáliai partok közelében folytatott uniós műveletek legfontosabb feladatait.

Külön teret szentelnek a vezérkari főnökök az EU katonai képességei fejlesztésének és áttekintik a Katonai Bizottság tevékenységét a program irányításában. A közeljövőben jár le a Katonai Törzs általános igazgatójának, a brit David Leakey altábornagynak megbízatása. Az új igazgatót zárt ülésen választja meg a bizottság olasz, holland és görög jelöltek közül.

Az EU Katonai Bizottság ülése május 7-én fejeződik be.