Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a törzsbuszoktól

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2009. március 3. 13:56

Keserédes feladatot hajtottak végre március második napján a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Törzstámogató Századának katonái. Utolsó útjukra indították a dandár törzsének DAC-665 típusú tehergépkocsira épített mobil harcálláspontjait.

A katonák által csak „törzsbusznak" hívott járművek már több, mint egy éve mozdulatlanul álltak az alakulat telephelyén – mondta el Könyves Gusztáv százados, a törzstámogató század parancsnoka. Ezek a járművek kétségkívül a harctéri parancsnoki vezetés legmodernebb eszközei voltak jó pár évvel ezelőtt. Mára viszont már nem felelnek meg a modern kor követelményeinek – tette hozzá.

Felszereltségük, technikai megoldásaik felett már jócskán eljárt az idő, és annak vasfoga a hordozó tehergépjárműveket sem hagyta „kóstolás" nélkül. A törzstámogató századnál mára jelképpé vált eszközök bizony harcképtelenné lettek.

Tényleg szomorú feladat, amikor a vasúti vagonokra vontatjuk ezeket a – mára már mozgásképtelenné vált – haditechnikai eszközöket – jegyezte meg Kovács Krisztián hadnagy.
A törzsbuszok ugyanis az ő általa vezetett törzsszakaszba voltak sorolva. De felfoghatjuk ezt a kiképzés részeként is – tette hozzá.

A törzstámogató század állománya ugyanis frissen kiképzett, mondhatni újonc katonákból áll, és a túlméretes járművek vagonírozása a tapasztaltak számára sem egyszerű feladat. A fiatal katonák azonban – tapasztalt parancsnokaiknak és a körültekintő felkészítésnek köszönhetően – szakszerűen és balesetmentesen hajtották végre ezt a cseppet sem veszélytelen feladatot.

1595884526
 

1595884527
 

Fotó: Györök János