Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kérdőjelek Sztálin halála körül

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 3. 15:17

Sztálin hatalomra kerülése mai napig vitatott téma, de 1953. március 5-ei halála kapcsán sem teljesen tiszta a kép: már akkoriban elterjedt az a hír, hogy a diktátort megmérgezték.

Sztálin a hivatalos álláspont szerint 1953. március 5-én 21 óra 50 perckor halt meg. Még élt a diktátor, amikor 5-én húsz órakor összeült a Központi Bizottság kibővített tanácskozása, és betegsége miatt leváltották miniszterelnöki és KB titkári funkciójáról. Azért tagnak még így is beválasztották az új Központi Bizottságba. A diktátor egészségi állapota ekkorra már nagyon megromlott, ezt a korabeli lapok híradásaiból tisztán lehetett érzékelni. Itt nálunk a Magyar Nemzet 1953. március 2-i számában a következőket írták: „Éjjel az agy baloldali felében vérzés, a jobb oldali végtagoknál bénulás, tudatvesztés, légzési és keringési zavarok léptek fel" Március 4-én rosszabbodott a diktátor állapota, megnőtt a szervezetében az oxigénhiány, a légzés gyakorisága percenként 36, a vérnyomás továbbra is magas 210/110, a pulzus 108-116 volt és a szív mérsékelten megnagyobbodott. Mint más esetekben itt is, a halál bekövetkeztével kapcsolatosan több verzió látott napvilágot. Annyi bizonyos, hogy a nyilvánosságra hozott közleményeket a Szovjetunió egészségügyi minisztere, a Kreml egészségügyi igazgatója, az egészségügyi minisztérium vezető belgyógyásza és hat professzor, akik az Orvostudományi Akadémia rendes tagjai voltak, írták alá.

1595884527
Nagyon sok dokumentum támasztja azt alá, hogy Sztálin halálát agyvérzés okozta, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy miként alakult ki ez az állapot. Sokan megerősítették azt a tényt, hogy 1953 januárjáig nem volt különösebb probléma a diktátor vérnyomásával. Ötven évvel a halálát követőn, miután a hidegháborúban titkosított dokumentumok jobban kutathatóvá váltak, közös orosz-amerikai történészcsoport publikálta az ezzel kapcsolatos kutatásainak az eredményét. Ebben azt állították, hogy Sztálin szervezetében warfarin volt kimutatható. Ez egy erős patkányméreg, ami megakadályozza a vér megalvadását és az emberi szervezetbe történő bekerülésével, agyvérzést okozhat. A méreg íztelen, szagtalan ezért a sima vízzel is észrevétlenül beadható. Akik tanulmányozták Sztálin utolsó napjairól készült orvosi jelentéseket, azt állítják, hogy 5-10 napi warfarin adag produkálhatta ezeket az agyvérzéshez hasonló tüneteket.

Vlagyimir Naumov orosz történész és Jonathan Brent, a Yale egyetem szovjet szakértője a könyvükben azt állították, hogy Sztálint 1953. március 1-én mérgezték meg egy, a politikai bizottsági tagokkal tartott közös vacsorán. Az asztalnál a diktátor mellett többek között helyet kapott Nyikita Hruscsov, Lavrentyij Berija, belbiztonsági miniszter, Geoergij Malenkov, az SZKP KB titkára és Nyikolaj Bulganyin volt hadügyminiszter. A vacsora hajnalig tartott és Sztálin aznap este lett rosszul és eszméletlen állapotban találtak rá, a nyaraló egyik szobájában. Orvost csak másnap reggel hívtak hozzá, egyes források szerint ezt, Berija parancsára tették.

A mérgezés elmélethez nélkülözhetetlen, hogy tudjuk kiknek volt érdeke a diktátor halála. A két történész ezt a II. világháború utáni „orvosi perekkel" hozta összefüggésbe. Sztálin ezekben az években zsidó származású vezető orvosokat akart bíróság elé állítani azzal a váddal, hogy kommunista vezető politikusokat terveztek meggyilkolni. Ezt az összeesküvés-elméletet is a Sztálin környezetében lévő tanácsadók találták ki, valószínűleg kihasználva azt, hogy a diktátor állandóan félt. Üldözési mániája odáig fajult, hogy már a saját orvosaitól is rettegett, ezért nem is engedett magához bárkit. Sztálin 1953 januárjában a nyilvánosság előtt jelentette be azon széleskörű összeesküvés leleplezését, amelyet az Egyesült Államok irányításával zsidók terveztek végrehajtani a Szovjetunióban. A szovjet vezetés egy hónappal később elrendelte négy nagy fogolytábor megépítését Kazahsztánban, Szibériában és az Északi-sarkkör közelében. Ezt a letartoztatási sorozatot már nem hajtották végre, mert két héttel az orvosi perek megkezdése előtt a diktátorral „valami" végzett.

Másrészről Naumov szerint a kutatások azt is bizonyították, hogy nemzetközi téren az akkori Szovjetunió szintén a válság felé sodródott. 1951-ben elfogtak egy bizonyos Ivan Varfolomejev nevű személyt, akit amerikai kémnek kiáltottak ki. A kikényszeríttet vallomásból „kiderült", hogy az Egyesült Államok egy új szuperfegyverrel készül elpusztítani Moszkvát, majd inváziót indít a Szovjetunió ellen a kínai határ felöl. Ez az elmélet és az akkori szovjet távol-keleti készülődések arra utaltak, hogy Sztálin háborút akart indítani az Egyesült Államok ellen. A kort elemző történészek szerint a két nagyhatalom között ez volt a „háború szakadékának szélén táncolás" első esete és ez a mai megítélés szerint sokkal veszélyesebb volt, mint a tíz évvel későbbi kubai rakétaválság.

Meglehetősen érdekes az, hogy a Szovjetunió összeomlását követően, annak ellenére, hogy megjelenhettek a korszak borzalmait bemutató titkos dokumentumok, Sztálin népszerűsége jelentős mértékben megnőtt. Egymás után érkeztek a javaslatok a „nagy vezér" emlékének a megörökítésére. Az orosz törvényhozás tárgyalta, de végül leszavazták Volgográd városának Sztálingráddá történő visszakeresztelését. Javasolták még, hogy a Lomonoszov egyetem vegye fel Sztálin nevét, de volt olyan javaslat is, hogy az ország nevét változtassák meg Szovjet Sztálini Köztársaságok Szövetségére. Az elfogadás melletti érv az volt, hogy Sztálin emelte a Szovjetuniót szuperhatalommá.

1595884528