Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tanácskoznak az Európai Unió védelmi miniszterei

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 21. 12:21

Az EU védelmi minisztereinek soron következő informális ülését február 24-25-én rendezik meg Budapesten és Gödöllőn. A találkozó házigazdája Hende Csaba lesz, a munkavacsorát és a munkaüléseket pedig az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton elnököli majd.

A Lisszaboni Szerződés életbelépésével, valamint az Európai Külügyi Szolgálat megalapításával az Európai Unió lehetőséget kapott arra, hogy egységes és aktív szereplőként jelenjen meg a globális színtéren. A találkozó célja, hogy a közös biztonság- és védelempolitika területén új gondolatok kialakításának ösztönzésével és új döntések megalapozásával az Európai Unió külpolitikai céljainak elérését elősegítse.

A február 24-i munkavacsorájukon a miniszterek – az egyes műveletek vezetőinek, az EU katonai Bizottságának elnökének és az EU Katonai Törzs főigazgatójának részvételével – megvitatják a jelenlegi uniós katonai műveletek aktuális kérdéseit.

A február 25-én Gödöllőn tartandó két munkaülésen a miniszterek áttekintik a védelempolitika terén követendő irányokat és fő kérdéseket a legutóbbi nemzetbiztonsági kezdeményezések tekintetében. A munkaüléseken – amelyeken részt vesz Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is – lehetőség nyílik majd az EU és a NATO, illetve az ENSZ közötti stratégiai partnerség kérdéseinek megvitatására is.

(HM Sajtóiroda)