Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Doberdói vérfürdő – Tatán

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 21. 12:54

Az I. világháború elesetteinek állít emléket a tatai Helyőrségi Klub galériájában kiállított fotókon Benkő Sándor. A felvételek többsége a szlovén – olasz határ térségében készült, a katonák nyughelyeit örökítette meg.

Benkő Sándor huszonnyolc éve dolgozik fotóriporterként a Vas Népe szerkesztőségében, ahol jelenleg is a fotórovat vezetője. 2003-ban a Magyar Sajtófotó pályázaton kategória győztes és MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) nagydíjasa lett a körmendi cipőgyár utolsó napjait megörökítő sorozatával, majd egy esztendővel később 2004-ben az év fotóriportere címét ítélték számára.

A tatai helyőrségi klubban látható fotókon az I. világháború egykori színtereit és a katonák nyughelyeit örökítette meg Szlovéniában, illetve Olaszországban. Doberdói vérfürdő – e címet adta a kiállításának. A felvételek jelentős része ugyanis Doberdón készült. Emléket állít ugyanakkor például a Redipuglián található világháborús emlékhelynek, amely többszázezer katona végső nyughelye, vagy a Predil-hágón fekvő Ferenc József erődről, az Isonzó völgyéről, ahol az első világégés idején ugyancsak többszázezer katona lelte halálát. 

 
1595914519
 
1595914519

 
 (Szöveg: Berg Endre; Fotó: Benkő Sándor)