Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb öngyilkos merénylet Észak-Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 21. 13:26

Öngyilkos robbantásos merénylet történt hétfőn az észak-afganisztáni Kunduz tartományban; a detonációban legkevesebb 28 ember életét vesztette, sokan megsebesültek – közölte egy helyi illetékes. A merénylet célpontja egy hivatali épület volt, amelyben a kerületi rendőrkapitányság is működik, és amely előtt sokan álltak sorba, hogy átvegyék személyi igazolványukat. A robbantás nagyrészt közülük szedte áldozatait.

Kunduz tartományban és általában az északi országrészben az elmúlt hónapokban elszaporodtak az efféle erőszakos cselekmények; a kormányellenes iszlamista tálibok és a velük szövetséges csoportok a déli és a keleti országrészből kiindulva ide is kiterjesztették a fegyveres ellenállást. Néhány hete pokolgépes merényletben megölték az egyik kunduzi járás vezetőjét. A tartomány kormányzója tavaly ősszel lelte halálát egy zsúfolt mecsetben végrehajtott robbantásban.

Kunduz szomszédos Baglán tartománnyal, ahol több száz magyar katona állomásozik a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) kötelékében.

Hírek szerint a tálibokkal és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges több iszlamista csoport is jelen van a térségben, köztük Dzsaláluddin Hakkáni hálózata, az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom és a Gulbuddin Hekmatjar vezette Hizb-i-Iszlami. A NATO a fokozódó erőszakra válaszul megnövelte csapatai létszámát Észak-Afganisztánban.