Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten üléseznek a NATO katonameteorológus szakemberei

Szöveg: Hernádi Balázs alezredes | Fotó: Mohácsi Bence és a szerző felvételei |  2021. október 20. 15:58

A NATO Szövetséges Hadműveleti Parancsnokság Meteorológiai és Oceanográfiai Információcsere Hálózat Munkacsoportja (ACOMEX WG) soros ülésének rendezési jogát Magyarország kapta meg.

Acomex 2021 NATO GEOSZ Hungary
Bozó

Az ülést Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg. „Magyarország már a NATO csatlakozásunk évében delegált szakértőt a munkacsoportba, így már több mint 20 év közös munkája áll mögöttünk. Ez alkalomból egy nagy mulasztásunknak teszünk eleget, hiszen első alkalommal adunk otthont az ACOMEX munkacsoport találkozójának. Számunkra azért is fontos az ACOMEX munkacsoportban való részvétel, mivel a meteorológiai támogató rendszerünk alapjai két pilléren nyugszik: a nemzeti komponensek mellett abban fontos szerepet kap a NAMIS (NATO Automated METOC Information System) is” – hangsúlyozta beszédében a vezérőrnagy.

A kor színvonalának megfelelő, megbízható meteorológiai információ előállítása, valamint időben történő továbbítása, cseréje a NATO és partnerei számára elengedhetetlen a szövetségesi feladatok, gyakorlatok, műveletek hatékony, célirányos támogatásához minden haderőnem tekintetében, melyre napjainkban megnövekedett az igény. A gyors technikai fejlődés természetesen hatással van az egyes nemzetek haderőire is, melynek színvonalas meteorológiai és oceanográfiai támogatása nagy kihívás elé állítja a katonameteorológusokat, oceanográfusokat, éghajlati szakembereket.

IMG_20211019_090358