Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária AW109 Power helikoptereket rendelt

Szöveg: JETfly |  2010. február 8. 14:44

Az AugustaWestland cég bejelentette, hogy Bulgária belügy- és pénzügyminisztériuma két darab AW109 Power helikoptert rendelt a bolgár határőrség számára. A gépek fő feladata az Európai Unió határainak légi felügyelete lesz, mivel Bulgária 2011 márciusától belép a schengeni övezetbe.

Az AW109 Power gépek határ menti őrjáratokat fognak végrehajtani. Az AugustaWestland termékei a bolgár rendfenntartó erőknél nagy népszerűségnek örvendenek, ezek a helikopterek már nem az elsők, mivel már megtalálható a határőrség állományában egy másik AW109 Power, illetve vásároltak AW139-eseket is. Ezeknek a helikoptereknek köszönhetően Bulgária határőrsége jelentőset lép előre a légi rendfenntartás terén.

A megrendelt AW109-esek rendkívül fejlett avionikai rendszerekkel és egyéb fontos berendezésekkel, mint például az NVG kompatibilis kabinnal, mozgó térképpel, időjárás radarral, FLIR-rel, digitális videorögzítővel, mentőcsónakkal, külső hangszórókkal stb. lesznek felszerelve. A helikopter belső berendezései cserélhetőek, így könnyedén alkalmassá tehetők különböző szerepkörökre, például őrjáratozásra, felderítő és taktikai műveletekre, határvédelemre, kutató-mentő és egyéb belföldi feladatokra. A gép maximális sebessége 285 km/h, hatótávolsága 948 km.