Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új légvédelmi rendszer Iránban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 8. 14:20

Irán hamarosan bemutatja hazai gyártású légvédelmi rendszerét, amelynek legalább olyan jó paraméterei vannak, mint az orosz Sz-300-as rendszernek – jelentette be hétfőn az iráni légvédelem egyik parancsnoka. Korábban kitudódott, hogy Oroszország Sz-300-as rendszert készül eladni Iránnak, ami kényesen érintette Moszkva viszonyát Izraellel és az Egyesült Államokkal.

Egyelőre nem tudni, hogyan dönt Oroszország, mert legutóbb, januárban egy orosz illetékes nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről. Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter tavaly novemberben felszólította Moszkvát, hogy ne engedjen a „cionista nyomásnak", és tegyen eleget a korábban megkötött megállapodásnak. Az Sz-300-as révén nehezebbé válna az iráni nukleáris létesítmények bombázása. Egy ilyen akciót sem az Egyesült Államok, sem Izrael nem zár ki.

„A közeljövőben az ország szakértői és tudósai bemutatnak egy hazai gyártású légvédelmi rendszert, amely olyan hatékony, mint a Sz-300-as rakétavédelmi rendszer, vagy még jobb" – jelentette ki Hesmatollah Kasziri parancsnok, akit az IRNA hírügynökség idézett. Az iráni televízióban hétfőn elhangzott, hogy két gyártósoron megindult a pilóta nélküli repülőgépek előállítása. A tévé idézte a védelmi tárca vezetőjét, aki szerint ezek az eszközök felderítést végeznek majd, illetve nagy pontossággal képesek lesznek támadó feladatot is ellátni. Irán egy évvel ezelőtt közölte, hogy pilóta nélküli felderítő repülőgépet gyártott, amelynek ezer kilométer a hatósugara, s bőven képes elérni Izraelt.