Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepelt a „legfiatalabb fegyvernem”

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 8. 14:15

Az Informatikai Szolgálat Napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést hétfőn Budapesten, a Maléter Pál Laktanyában. A rendezvényen – amelyen többek között részt vett dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára – elismeréseket és jutalmakat is átadtak.

Február 8-a a Magyar Honvédségnél az Informatikai Szolgálat Napja. Ebből az alkalomból hétfőn ünnepi állománygyűlést rendeztek a fővárosi Maléter Pál Laktanyában. A rendezvényen részt vett dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára valamint a HM Honvéd Vezérkar főnök képviseletében Mikita János mérnök altábornagy – akiket Pristyák János mérnök ezredesaz MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont parancsnoka fogadott.

A rendezvényen elhangzott: az informatikai szolgálat tagjai önmagukat a „legfiatalabb fegyvernemnek" tartják, csapatünnepük dátuma pedig Neumann Jánoshoz kötődik, akit az egyetemes matematika kiemelkedő alakjaként, a modern számítástechnika úttörőjeként tart számon a világ, és aki 1957-ben, ezen a napon halt meg Washingtonban.

Az ünnepi állománygyűlés kezdetén felolvasták Tömböl László mérnök vezérezredesnek, a HM Honvéd Vezérkar főnökének, levelét. „A honvédelmi tárca és benne a Magyar Honvédség informatikai rendszerének fejlesztése, több más tényezővel közösen, lehetővé tette, hogy a honvédség megfeleljen az újfajta kihívásoknak, struktúrája, működése korszerűsödjön. A hatékony információgyűjtés és annak feldolgozása, a valósidejű, digitális műveleti kép kialakítása, a nagytávolságú, nagysebességű kommunikáció megvalósítása, az elektronikus felderítési, navigációs, azonosítási és tűzvezetési rendszerek fokozatos alkalmazásba vétele megváltoztatja a csapatok vezetésének és alkalmazásának elveit, eljárásait, míg a pénzügyi, személyügyi és egyéb számítógép alapú információs rendszerek a honvédelem napi feladatainak tervezését és végrehajtását teszik hatékonyabbá. A Magyar Honvédség nem teheti meg, hogy ne éljen az informatika alkalmazásából fakadó nagyszerű lehetőségekkel" – írta köszöntőjében Tömböl László.

1595896554
 

A vezérkari főnök levelében hangsúlyozta: „Az elmúlt év szűkös fejlesztési erőforrásai ellenére folytatni tudtuk a tábori híradó és informatikai képesség kialakítását, valamint a Magyar Honvédség zártcélú kommunikációs hálózatának és informatikai rendszerének bővítését, fejlesztését. Ugyanakkor a csapatok korszerű vezetési-irányításai eszközökkel történő felszerelésében továbbra is sok a teendő, és az információtechnológia fejlődésének eredményeit nem sikerült számítógép-hálózatainkban maradéktalanul érvényre juttatnunk.
Az előttünk álló év az előzőhöz képest az informatikai fejlesztések vonatkozásában nem hoz jelentős változást. Új programok, projektek indítására nem lesz lehetőség, viszont törekedni kell, hogy a folyamatban lévő fejlesztések, ha lassulnak is, de ne torpanjanak meg. Mindenképpen meg kell őrizni a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség informatikai rendszereinek működőképességét, az üzemeltetés biztonságát, biztosítani szükséges a jelenlegi informatikai szolgáltatások körét és színvonalát."

1595896554
Ünnepi beszédének elején dr. József Péter felelevenítette Neumann János élettörténetét, majd arról beszélt, hogy az informatika a Magyar Honvédség egyik legfiatalabb szakterülete, amely még így is több mint negyven éves múltra tekint vissza.

– Az elmúlt években sok fontos fejlesztés kezdődött el, amelyek egy tárcaszintű, egységes elvek és módszerek alapján fejlesztett, központilag felügyelt infrastruktúra létrehozására irányulnak. A gazdasági válság azonban ezen a területen is jelentkezik. Az informatikai fejlesztések lelassultak, csak a már megkezdett beruházások egy részének továbbvitelére van lehetőség – mondta a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára, aki egyébként az informatika tárcaszintű irányításáért is felelős.

József Péter szólt arról is, hogy a költségvetési gondok nem teszik lehetővé a következő időszakban a Magyar Honvédség informatikai rendszerének intenzív fejlesztését, de a kiemelt feladatok támogatása nem maradhat el. Ilyen kiemelt feladat a Magyar Köztársaság 2011. évi EU-elnökségéhez kapcsolódó híradó és informatikai fejlesztések végrehajtása. Emellett azonban ki kell alakítani az informatikai rendszerek szabályozási környezetét, valamint ki kell adni a Magyar Honvédség Informatikai Szabályzatát és Elektronikus Információvédelmi Szabályzatát is.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések, jutalmak és emléktárgyak átadásával folytatódott. A honvédelmi miniszter által adományozott elismeréseket dr. József Péter, a HM Honvéd Vezérkar főnök által adományozott jutalmakat pedig Mikita János mérnök altábornagy adta át. Ugyancsak elismeréseket adott át Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka is.

A rendezvény a Honvéd Férfikar közel fél órás ünnepi műsorával ért véget.

1595896554
 

1595896555
 

1595896555
 

1595896555
 

1595896555
 

1595896555
 

1595896556
 

1595896556
 

Fotó: Szűcs László